Logo Realitatea.md

Igor Dodon, acuzat că a cheltuit 2,5 milioane de dolari ca să-l denigreze pe Renato Usatîi

08 Octombrie 2019, 17:37 // Politica

Șeful statului, Igor Dodon, este acuzat că ar fi cheltuit aproximativ 2,5 milioane de dolari ca să-l denigreze pe liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi, prin intermediul mass mediei și a rețelelor de socializare.

Foto: deschide.md

Potrivit independent.md, făcând trimitere la cunoscutul canal rus Telegram – Незыгарь, Dodon ar fi angajat una din cele mai scumpe agenție de PR din Federația Rusă, pentru al defaima pe Usatîi. „Sursele noastre afirmă că au fost implicați cei de la „Mihailov și partenerii”, iar pentru întreaga campanie sunt cheltuite aproximativ 2,5 milioane de dolari! Pentru asta și sunt bani în țară, că doar nu vor fi cheltuiți pentru niște școli, spitale sau drumuri! Pe de altă parte, Dodon nu plătește din buzunarul său PR-iștii de la Moscova!”, scrie Незыгарь. 

Atacurile s-au întețit în preajma alegerilor locale, dar asta e doar în context. Din câte se pare, a fost lansată o campanie amplă și de durată cu bătălie lungă, orientată spre alegerile prezidențiale care vor avea loc peste un an, scrie independent.md.

„Comentatorii explică fobia lui Dodon față de Usatîi prin concurența acerbă în contextul alegerilor prezidențiale din 2020. Alegerile locale sunt un fel de pregătire pentru partide. Cu atât mai mult că actuala coaliție pârâie din toate încheieturile și nu sunt excluse alegeri parlamentare anticipate”, notează sursa citată.

Independent.md mai scrie că mecanismul a fost lansat încă pe timpul lui Plahotniuc și funcționează perfect. Sunt utilizate toate resursele: de la analiștii de buzunar până la posturile TV afiliate președintelui. „Și toate acestea cu scopul de a turna peste Renato Usatîi o tonă de material compromițător supt din deget”.

Primele atacuri la adresa liderului „Partidului Nostru” au apărut în presa rusă în august 2019, adică la puțin timp după revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova. Reacția a urmat după declarațiile sale critice la adresa noii coaliții politice de la Chișinău.

Ulterior, presa rusă a scris că în spatele știrilor false despre Usatîi stă cunoscutul „bancher negru” Gherman Gorbunțov sau, mai exact, portalul său, apropo, interzis în Rusia – crimerussia. Canalul Telegram „ВЧК-ОГПУ” de asemenea s-a remarcat prin dezinformări, scriind că numele lui Usatîi ar figura într-o nouă cauză penală legată de spălări de bani la Căile Ferate Ruse.  Cam în aceeași perioadă au început și atacurile socialiștilor la adresa lui Usatîi în presa moldovenească. Cunoscutul comentator rus Irek Murtazin nota într-un material pe blogul său că acest lucru s-a întâmplat după ce Usatîi a arătat că „nu vrea să joace cum îi cântă Dodon”.

Citeste tot despre: denigrare, Igor Dodon, Renato Usatîi, Rusia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile