Logo Realitatea.md

Igor Dodon, acuzat din nou de xenofobie și intoleranță, după expunerea asupra cazului cu studentele străine

01 Octombrie 2019, 16:50 // Actualitate

Monitor Hate Speech Moldova îl acuză pe Igor Dodon de xenofobie, intoleranță și atitudine ostilă față de oamenii care dețin o naționalitate sau cetățenie diferită decât cea a Republicii Moldova. Acuzațiile îi sunt aduse șefului statului, după ce acesta a cerut unor studente străine să le fie retrasă viza de ședere pe teritoriul țării noastre (după caz), pentru faptul că ar fi agresat o moldoveancă pe o stradă din Capitală sub privirile fiicei sale.

Astfel, Monitor Hate Speech Moldova, își arată îngrijorarea față de faptul că Dodon, atrage atenția publicului doar asupra comportamentului străinilor în Moldova, presupunând că „faptele ilicite ale unei/unor persoane sunt mai grave sau diferite de restul, dacă provin de la străini”. În opinia lor, accentuarea acestui mesaj de către șeful statului, nu face decât să trezească intoleranța și atitudini ostile față de oamenii care dețin o naționalitate sau cetățenie diferită decât cea a Republicii Moldova.

„În baza exemplului Președintelui, putem urmări fenomenul xenofobiei, care nu este altceva decât manifestarea intoleranței, fricii, urii sau prejudecăților față de reprezentanții altor țări sau culturi. Ori, așa cum am menționat, faptele huliganice ale unor participante la conflict, nu au nici o legătură cu statutul de străin a acestora. Invităm Președintele Dodon să se alăture eforturilor Promo-LEX de a îmbunătăți cadrul legal și de practici pentru sancționarea faptelor motivate de prejudecată, iar investigarea și aprecierea nemijlocită a infracțiunilor și contravențiilor să o lase autorităților competente pentru examinarea acestora”, se arată în declarația Monitor Hate Speech Moldova

Amintim că, anterior, Asociația Promo-LEX a atras în repetate rânduri atenția președintelui Dodon la inadmisibilitatea exprimării mesajelor intolerante de către reprezentanții statului, dar mai ales de către un demnitar cu rang înalt, cum este reședintele țării.

În raportul „Discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media” din 2018, Promo-LEX a semnalat 19 cazuri în care Igor Dodon a utilizat exprimări care promovează prejudecățile, ura sau alte forme de intoleranță. În anul 2019, în raportul privind Congresul Familiilor, Promo-LEX a recomandat expres președintelui țării să se abțină de la discursuri și exprimări publice care promovează ura, discriminarea și intoleranța față de anumite categorii de persoane.

CITEȘTE ȘI:

Dodon, despre cazul femeii, agresată în stradă de studente străine: Organele să examineze oportunitatea retragerii vizei de ședere

REACȚIA USMF la bătaia cu implicarea a două studente ale instituției de învățământ (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile