Logo Realitatea.md

Igor Dodon: Nu Serghei Iaralov, ci Vaja Jhashi este cel care deține ilegal o a doua identitate în Moldova (VIDEO)

06 Februarie 2020, 17:19 // Politica

Cea de-a doua persoană cu dublă identitate în Republica Moldova, nu este fostul vicepreședinte democrat Serghei Iaralov, ci tot un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc, omul de afaceri de origine georgiană Vaja Jhashi. Despre aceasta vorbește președintele Igor Dodon în noul său episod „Președintele Răspunde”, care va fi prezentat mâine, iar astăzi a postat doar un teaser al acestuia.

„Eu, în noiembrie anul trecut, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, v-am informat că am primit informație oficială de la servicii că sunt două persoane care, în opinia SIS-ului și altor structuri, au obținut a doua identitate ilegal. Și am spus, unul este este Plahotniuc, dar a doua persoană nu am numit-o, pentru că serviciile au spus că este informație secretă. Astăzi pot să vă spun că a doua persoană nu este Iaralov, care mi-a prezentat-o atunci, a doua persoană este Vaja Jhashi”, spune Igor Dodon în teaser-ul la ediția de mâine a rubricii „Președintele Răspunde” filmată astăzi.

Este de menționat însă că Igor Dodon nu a dat și un nume sub care se identifică Vaja Jhashi. 

Inițial, despre faptul că Vaja Jhasi deține o a doua identitate în Moldova, a vorbit aseară jurnalistul Alex Cozer, moderatorul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune JurnalTV. Potrivit lui, cea de-a doua identitate a lui Jhashi este numele „Reznic(k)”.

„Îi știm doar numele de familie, Reznic. Nu suntem siguri dacă este cu „c” sau cu „k”, dar conform informațiilor noastre Vaja Jhashi este cel de-al treilea cetățean moldovean, georgian, care iată că are și a doua identitate în Republica Moldova. Și americană, îmi spun colegii că ar avea și cetățenia Statelor Unite. Ar fi foarte interesant să aflăm sub ce pretext i s-a acordat acestui om de afaceri extrem de dubios cea de-a doua identitate, la fel cum, ne-ar fi foarte interesant cum comentează președintele Igor Dodon, cel care știa foarte bine și că Serghei Iaralov deținea dublă identitate, dar a negat în repetate rânduri”, a menționat Cozer în emisiunea sa de aseară.

Vaja Jhashi este proprietarul Holdingului Transoil, serviciul de presă al căruia, și-a exprimat astăzi „protestul în legătură cu apariția în spațiul public a unei informații ce nu corespunde realității și care aduce prejudicii de imagine proprietarului holdingului, Vaja Jhashi”.

„Surprinde faptul că informația este percepută ca veridică, deși nu a fost prezentată nici o probă în acest sens, nici o hârtie oficială, pașaport sau oricare alt document. De asemenea, surprinde poziția unor politicieni, care, prin declarațiile lor cu subînțelesuri, lasă să se ințeleagă că această informație poate fi veridică, deși, în virtutea funcțiilor deținute, știu că e falsă”, se mai arată în comunicatul de presă al Holdingului.

Anterior despre Vaja Jhashi s-a menționat că anume el ar fi cel care a finanțat mai multe vizite ale președintelui de atunci al Partidului Democrat în Statele Unite ale Americii.

Vedeți și: (DOC) Vizitele lui Vlad Plahotniuc în SUA: Câte au fost, ce durată au avut și prin ce aeroporturi a zburat. Miami - destinația preferată!

Informația precum că fostul vicepreședinte democrat și una dintre cele mai apropiate persoane a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov ar avea o a doua cetățenie a fost publicată la începutul săptămânii de către Centrul de Investigații Jurnalistice. Este de menționat însă că, în cazul lui Serghei Iaralov, cel mai probabil nu este vorba de „o a doua identitate”, ci de faptul că și-a schimbat doar numele de familie.

Astfel, dacă Plahoniuc Vladimir Gheorghe, născut la data de 1 ianuarie 1966, a devenit Novak Vladislav Vladimir, născut la 25 decembrie 1965, pe numele lui Iaralov Serghei Valentin, născut la 30 martie 1966, au fost eliberate acte cu numele lui Haikin Serghei Valentin, născut tot la 30 martie 1966, actele fiindu-i înlocuite „pe motivul schimbării numelui din „Iaralov” în „Haikin””, cum se menționează și în Ordonanța privind începerea urmăririi penale emisă la 29 octombrie 2019 de către procurorul Grigore Potoran.

Ilegalitatea despre care se menționează în aceasta ține, cel mai probabil, de nerespectarea termenelor eliberării actelor, perfectarea acestora în lipsa persoanei solicitante și lipsa semnăturilor titularului în recipisele de înmânare a actelor de identitate. 

Vedeți și: Serghei Iaralov este cel care alături de Vlad Plahotniuc are a doua identitate în Moldova. Ce nume și-a ales fostul vicepreședinte democrat (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile