Logo Realitatea.md

Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA la Chișinău. Președinția „a uitat” să relateze despre câteva teme importante discutate

27 Iulie 2020, 18:05 // Politica

Președintele Igor Dodon a avut azi o întâlnire cu ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan. Despre aceasta au relatat atât Președinția, cât și Ambasada SUA în Republica Moldova. Cu toate acestea, comunicatele sunt total diferite, iar Președinția „a uitat” să relateze despre cel puțin patru teme importante discutate la întrevederea dintre cei doi.

foto: presedinte.md

Potrivit comunicatului prezidențial oficialii au discutat „un spectru larg de subiecte legate de cooperarea dintre statele noastre în cadrul parteneriatului strategic și au pledat pentru o dinamică pozitivă a relațiilor bilaterale în toate domeniile de interes reciproc”.

„De asemenea, interlocutorii au vorbit despre necesitatea de a continua realizarea celor mai importante reforme structurale, inclusiv a reformei justiției, implementarea acordurilor internaționale semnate de Republica Moldova, dar și colaborarea în alte domenii importante în care Statele Unite sunt dispuse să acorde asistență țării noastre”, se arată sec în cumunicatul Președinției.

De altă parte, în relatarea părții americane se menționează că cei doi s-au întâlnit pentru a discuta „o serie de probleme, inclusiv situația politică actuală din Republica Moldova și (1) sprijinul continuu al SUA pentru poporul Republicii Moldova pe durata pandemiei de COVID-19”.

Totodată, conform relatării Ambasadei SUA cei doi au discutat despre legătura puternică dintre (2) sprijinul SUA pentru un nou program FMI și implementarea de către Republica Moldova a reformelor precum și păstrarea independenței Băncii Naționale.

„Ambasadorul a subliniat, de asemenea, (3) interesul SUA pentru alegeri prezidențiale libere și corecte în noiembrie. Președintele și Ambasadorul au făcut un schimb de opinii cu privire la (4) soluționarea conflictului transnistrean, iar Ambasadorul a reiterat angajamentul neclintit al Statelor Unite pentru un proces „5+2” orientat spre rezultate, care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru Transnistria”, se mai spune în comunicatul Ambasadei SUA.

Totodată, este de menționat că întâlnirea dintre Igor Dodon și Dereck Hogan a avut loc în ajunul întrevederii dintre președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, planificată pentru marți, 28 iulie, iar astfel, discuția privind „soluționarea conflictului transnistrean” obține un interes și mai actual.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile