Logo Realitatea.md

Igor Dodon a refuzat numirea în funcție a noilor miniștri. Reacția lui Pavel Filip

19 Septembrie 2018, 23:20 // Actualitate

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei emisiuni că refuză să numească în funcție noii miniștri. Pavel Filip susține că refuzul președintelui ar fi o încălcare a Constituției.

Colaj: realitatea.md

Igor Dodon a declarat în această seară la un post național de televiziune că l-a informat în scris despre acest lucru pe Pavel Filip. În privința candidaturii Silviei Radu la funcția de ministră a Sănătății, șeful statului a declarat că ea nu este un specialist din domeniu și că „trebuie să cunoască diferența dintre paracetamol și aspirină”. Cât ține de Nicolae Ciubuc, candidat la funcția de ministru al Agriculturii, Dodon a menționat că ar avea multe întrebări privind integritatea acestuia.

La rândul său, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că, prin această decizie, Igor Dodon încalcă din nou Constituția.

„Refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniștri propuse este o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist.

Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Prim-ministrul a declarat că se va adresa „din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”.

Realitatea.md amintește că președintele Igor Dodon a semnat demisia celor doi miniștri, Svetlana Cebotari și Liviu Volconovici. Zilele trecute, premierul Pavel Filip a spus că a discutat cu Igor Dodon la acest subiect și s-a declarat încrezător că va fi evitat un nou blocaj instituțional.

Potrivit Constituției R. Moldova, președintele poate refuza o singură dată motivat candidaturile propuse de premier. Igor Dodon însă a respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip, fiind suspendat temporar din funcție de către Curtea Constituțională. Respectiv, decretele de numire în funcție au fost semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

VEZI ȘI:

Șeful statului a semnat decretele de demisie a miniștrilor Liviu Volconovici și Svetlana Cebotari (DOC)

Dodon nu se va grăbi să semneze decretele de numire a noilor miniștri: „Nu cred că mâine, la ședința Guvenului, să fie anunțați”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile