Logo Realitatea.md

Igor Dodon, despre propunerea Maiei Sandu: „Pasărea mălai visează! Nu examinez varianta de a pleca din funcție” (VIDEO)

29 Mai 2020, 11:00 // Politica

Pasărea mălai visează! Așa a comentat președintele Igor Dodon solicitarea președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, să-și dea demisia, astfel ca să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare anticipate. În orice caz, potrivit șefului statului, până la posibila sa demisie, ar urma a fi demis Guvernul și consumate două tentative de alegere a unui nou Cabinet de Miniștri. Astfel că Igor Dodon a invitat-o pe Maia Sandu „să facă primul pas”.

Întrebat de reporterul Realitatea.md despre opinia sa privitor la propunerea Maiei Sandu, Igor Dodon a răspuns în cadrul ediției de azi a emisiunii sale „Președintele Răspunde” că „pe oameni nu-i interesează acum alegeri”, ci, în opinia lui, „îi interesează lucruri concrete”, cum ar fi salarii, pensii și drumuri.

„Cum demisia președintelui Republicii Moldova va contribui la rezolvarea acestor probleme?! Din contra, va crea o criză politică suplimentară. Asta înseamnă că nu avem Parlament funcțional, nu avem Guvern funcțional, pentru că trebuie să facem două încercări de numire a altui Guvern, da întâi demisia, și nu avem nici președinte în funcție. Va fi probabil primul caz în istoria Republicii Moldova, dacă e să mergem după scenariul Maiei Sandu, când nu avem nicio instituție de stat funcțională pe deplin. Toate trei paralizate. Noi putem să ne permitem acest lucru?!”, s-a întrebat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că înțelege care e contextul întrebării, dar „președintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct, iar mandatul președintelui este până la 23 decembrie sau până la alegerea noului președinte”. „De aceea, nu examinez acestă variantă de a pleca din funcția de președinte al țării pentru că va fi o decizie iresponsabilă și va crea un haos în Republica Moldova”, a spus Igor Dodon.

În orice caz, acesta a îndemnat-o pe Maia Sandu, mai întâi să dea jos Guvernul, „să încercăm să numim de două ori un alt Guvern și atunci vom ajunge la soluția teoretică de demisie a președintelui”. „Faceți primul pas! Cu Candu și cu Șor. Încercați să dați jos Guvernul, pe urmă încercați să faceți alt guvern. Și numai după ce o să epuizați și prima etapă și a doua, noi o să ajungem la a treia etapă de demisie, posibilă”, i s-a mai adresat acesta liderei PAS.

De altă parte însă, deși zicea că „pe oameni nu-i interesează acum alegeri”, potrivit lui Igor Dodon, dacă Curtea Constituțională va da aviz pozitiv sesizării socialistului Vasile Bolea, de a organiza alegeri parlamentare anticipate concomitent cu alegerile prezidențiale stabilite pentru data de 1 noiembrie curent, atunci el va invita formațiunile parlamentare la Președinție și „sunt sigur că găsim soluția”, a conchis președintele țării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile