Logo Realitatea.md

Igor Dodon explică de ce nu poartă mască de protecție și nu respectă distanța socială, deși cetățenii sunt obligați să o facă (FOTO)

15 Mai 2020, 19:24 // Societate

În Republica Moldova, la această etapă, nu există o normă prin care se impune purtarea măștilor de protecție. Cu un astfel de argument a venit astăzi președintele Igor Dodon, care nu poartă masca de protecție și nici mănuși atunci când „merge la întâlnirile cu cetățenii în teritoriu”.

Foto: Igor Dodon/Facebook

În cadrul emisiunii „Președintele răspunde”, șefului statului a spus că „masca de protecție este recomandabilă, nu și obligatorie”.

„Eu port obligatoriu mască de protecție atunci când merg în instituțiile medicale, în spital”, spune șeful statului. În alte locuri publice, atât timp cât nu este obligatoriu, președintele declară că decide fiecare dacă e cazul să poarte sau nu mască.

Întrebat de ce nu păstrează distanța socială la evenimentele la care participă, Igor Dodon, nu a oferit un răspuns clar. „Dumneavoastră ați mers cu mine și ați măsurat că e un metru, că e doi, că e trei?”. Igor Dodon a mai spus în timpul vizitelor pe care le face la veterani, chiar dacă nu poartă echipament de protecție, este „o bucurie pentru ei”.

Președintele menționează că, dacă îi va fi dat să se infecteze cu COVID-19, „atunci așa va fi și nu îl va ajuta nici o protecție”. „Da, poate deja m-am îmbolnăvit și a trecut? Știți câți nici nu au știut că au fost bolnavi?”, a remarcat Igor Dodon.

Șeful statului spune că a fost testat la COVID-19 când unii membri ai Comisei pentru Situații Excepționale au făcut virusul. Testul a fost plătit din surse proprii și a ieșit negativ, susține Dodon.

Precizăm că, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a introdus obligația purtării măștii de protecție în spații publice închise începând cu data de 7 mai. Mai multe instituții publice care deservesc cetățenii, inclusiv Casa Națională de Asigurări Sociale, informează că în subdiviziunile teritoriale vizitatorii vor fi admiși doar cu condiția că poartă mască de protecție și mănuși.

În farmaciile din țară măștile chirurgicale, de unică folosință, costă 8-10 lei bucata. Iar măștile din bumbac, care pot fi refolosite, urcă la 20 de lei și mai mult.

Foto: Igor Dodon/Facebook

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile