Logo Realitatea.md

Igor Dodon și noțiunea de „timp”! La amiază: „Timp mai avem!”; seara: „Timp nu mai este” (VIDEO)

13 Noiembrie 2019, 19:22 // Actualitate

Consilierul prezidențial în domeniul ecomomic, fostul ministru democrat al Finanțelor, Ion Chicu, a fost desemnat de președintele Igor Dodon în calitate de candidat „tehnocrat” la funcția de prim-ministru. Decizia a fost anunțată în această seară, șeful statului sugerându-i candidatului „să se miște mai repede pentru că timp nu este”. Asta deși, încă la amiază, Igor Dodon spunea că „timp mai avem”, cel puțin până la 12 februarie 2020.

Embed:

„Am decis să înaintez o candidatură la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Am luat decizia să înaintez o persoană profesionistă, tehnocrată, o persoană care nu face parte și nu a făcut parte din niciun partid politic
o persoană care, în opinia mea, ar putea face față acelor provocări majore care sunt la moment în fața Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă susținut la ora 18:00.

Acesta și-a motivat decizia de a-l înainta pe Ion Chicu la funcția de premier prin faptul că „suntem în preajma perioadei reci a anului și nu putem să ne permitem ca această situație de criză politică să dureze prea mult”, pentru că „oamenii vor să aibă o claritate”.

„De aceea, perioada de suspans pe care poate cineva și-o dorește, din deputații din Parlament sau din cei care sunt încă în exercițiu în funcția de prim-ministru și de miniștri, eu nu vreau să fie prelungită. Dar nu are niciun sens. Este votul de neîncredere acordat de Parlament, trebuie să ne mișcăm mai repede.

Am constatat că Guvernul este demis, am constatat că partidele nu vor să facă nicio coaliție, nu este majoritate parlamentară și nici nu va fi. În această situație, președintele țării trebuie să lanseze procesul, a mai spus Igor Dodon.

Astfel, șeful statului i-a sugerat candidatului desemnat „să nu piardă timp”. „Norma constituțională presupune 15 zile, eu îi sugerez și îl rog să se miște mai repede, pentru că timp nu este, a mai spus Dodon.

Este de menționat că, cu doar câteva ore mai înainte, după consultarea cu fracțiunile parlamentare, Igor Dodon spune cu totul altceva. El a menționat că timp mai avem, sunt trei luni de zile începând cu ziua de ieri, până pe data de 12 februarie.

„În aceste trei luni de zile eu trebuie să vin cu inițiativa cel puțin de două ori în decurs de 45 de zile de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru. Candidatul, dacă nu va fi majoritate parlamentară, va merge la fracțiuni și își va expune programul, vedem, obține votul politic - bine, nu-l obține - alegeri anticipate și să-și asume riscurile cei care o să le provoace. Eu, în calitate de președinte voi face tot ce-mi stă în puteri să evităm alegerile anticipate”, mai spunea la amiază președintele Dodon.

Este de menționat că, la amiază, atât Igor Dodon, cât și reprezentanții Partidului Socialiștilor, spuneau că în cadrul consultărilor nu s-a discutat niciun nume a vreunui potențial candidat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.2683%
USD USD 17.3212 -0.1769%
RUB RUB 0.2742 0.4764%
RON RON 4.0350 0.2659%
UAH UAH 0.7352 -0.0408%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

06 dec, 13:45 //

Deputați PDM și PSRM s-au întâlnit la un „şașlâc” la democratul Eugeniu Nichiforciuc, la Florești. Ar fi participat și Igor Dodon

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS

06 dec, 15:15 //

Stoianoglo s-a autosesizat în privința informațiilor despre averile ascunse ale lui Viorel Morari. „Verificăm faptele indicate în presă”

10 dec, 15:02 //

Patru persoane, reţinute de CNA într-o nouă schemă de corupție la Primăria Chișinău și ASP. Șefă de direcție, filmată cum ia mită (VIDEO)