Logo Realitatea.md

Igor Dodon, îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere din ultima vreme și cere soluții. „Siguranța pe drumurile naționale trebuie să devină una dintre prioritățile noastre de bază”

06 Octombrie 2019, 10:26 // Actualitate

Președintele Igor Dodon se arată îngrijorat de numărul mare de accidente rutiere înregistrate în ultima vreme și cere Guvernului și Parlamentului să propună un set urgent de modificări la legislație, pentru a înăspri controlul și pedepsele în trafic. Totodată, șeful statului sugerează că s-ar cere „demisii de onoare sau anchete interne și reforme” la nivelul responsabilitlor pentru securitatea rutieră.

„Situația pe drumurile naționale a devenit nu doar gravă, dar extrem de periculoasă. Numărul crescut de accidente rutiere din ultima perioadă, soldate cu zeci de răniți și cu oameni morți, inclusiv copii, trezește un grad înalt de îngrijorare. Se cer luate măsuri urgente, severe, concrete, de maximă eficiență, pentru a pune capăt acestor tragedii”, a menționat Igor Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului constată că metodele care au fost și sunt aplicate în prezent de responsabilii pentru securitatea rutieră nu funcționează. „Sau oamenii respectivi sunt de o incompetență și indiferență criminală, sau metodele lor sunt depășite. În ambele cazuri, se cer demisii de onoare sau anchete interne și reforme”, susține președintele Dodon.

Potrivit lui, e necesară și o implicare a autorităților superioare ale statului. Astfel, acesta s-a adresat Guvernului și Legislativului „să se convoace în comisii speciale pentru a propune un set urgent de modificări la legislație, pentru a înăspri controlul și pedepsele în trafic”. „Totodată, rog organele abilitate să se concentreze și mai mult asupra combaterii corupției în rândul celor responsabili de securitatea transportului, sub toate aspectele. Siguranța pe drumurile naționale trebuie să devină una dintre prioritățile noastre de bază, fiindcă e vorba de viața oamenilor”.

La rândul său, Igor Dodon a precizat că va introduce subiectul siguranței în trafic pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate, va cere „identificarea factorilor care s-au făcut vinovați de degradarea situației” și va solicita „un plan de acțiuni foarte dure și de maximă responsabilitate, un plan care să fie aplicat cât mai repede posibil”.

„Datoria statului este să asigure protecția cetățenilor și mă voi ocupa personal ca această protecție să fie asigurată la un nivel înalt. Nu se mai poate tolera iresponsabilitatea și haosul care se înregistrează în prezent”, a conchis Igor Dodon în postarea sa.

Amintim că, acum un an, chiar președintele Igor Dodon a fost victima unui accident rutier produs pe traseul Chișinău-Strășeni aflat în reparație. Atunci, un camion al unei companii avicole a ieșit pe contrasens, ciocnindu-se frontal cu Mercedesul în care se afla șeful statului mama acestuia și unul dintre fiii săi. Igor Dodon s-a ales cu traumatisme minore și a plecat acasă după ce a fost examinat de medici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile