Logo Realitatea.md

Igor Dodon, la Moscova, despre probabilitatea de a ieși din CSI: „Sper că nu vor fi distruse definitiv relațiile cu Rusia”

25 Decembrie 2017, 18:58 // Politica

Președintele Igor Dodon a comentat răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Acesta a declarat că la nivel de președinți relațiile sunt perfecte și speră ca relațiile să nu fie distruse definitiv. Despre aceasta Dodon, aflat în vizită la Moscova, a declarat în cadrul unui interviu pentru Kommersant.ru.

„Despre relațiile bilaterale putem vorbi reieșind din patru nivele.  La nivelul președinților, cred că pentru prima dată în ultimii zece ani avem relații foarte bune. La nivel guvernamental, pentru prima dată în 26 de ani de independență, au avut loc toate incidentele negative de distrugere a relațiilor. La nivelul autorităților locale, la nivel regional, avem și relații bune. La nivel parlamentar, relațiile sunt proaste, deși am încercat să le îmbunătățim”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, situația se va schimba după alegerile parlametare din 2018, când majoritatea guvernamentală nu va mai încerca să-i placă Occidentului și nu va mai bloca inițiativele președintelui.

Fiind întrebat despre probabilitarea ieșirii din CSI a Republicii Moldova prin implicarea autorităților moldovenești, președintele a subliniat că a auzit despre asemenea idei, însă nu este încrezut că astfel de întorsătură este posibilă, fiindcă asta ar însemna o distrugere definitivă a relațiilor cu Republica Moldova.

„Am auzit astfel de idei. Unii dintre reprezentanții majorității parlamentare au vorbit despre acest lucru. Au existat deja unele încercări de a dezvolta chiar și o procedură în acest sens. Am analizat cu atenție astfel de mișcări din partea Partidului Democrat. În acest caz, e nevoie pur și simplu de o rezoluție a Parlamentului, adoptată de majoritate, apoi  urmează a fi informat comitetul executiv al CSI și în 12 luni se desfășoară întreaga procedură”, a subliniat acesta.

Totodată, șeful statului a menționat că indiferent de acțiunile partidului de la guvernare, situația „va reveni la normal” în urma alegerilor parlamentare.

„Chiar dacă PD va face acest pas sub presiunea partenerilor occidentali - americanii și europenii - va dura un an. Și cred că la sfârșitul anului viitor, după alegerile parlamentare, situația din Moldova se va schimba”, a conchis Igor Dodon.

Realitatea.md amintește că președintele țării Igor Dodon a plecat la Moscova, de Crăciunul pe stil nou. Potrivit șefului statului, acesta este un răspuns la invitația președintelui rus, Vladimir Putin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)