Logo Realitatea.md

Igor Dodon prins cu minciuna! A spus, din greșeală, când a hotărât că va candida pentru al doilea mandat

11 Septembrie 2020, 14:05 // Politica

După ce a tot evitat să spună când își va anunța candidatura la funcția de președinte, menționând că va decide până pe 10-11 septembrie, astăzi Igor Dodon a dezvăluit, din greșeală, când de fapt a decis că va candida pentru al doilea mandat prezidențial. A spus-o când încerca să argumenteze de ce totuși a ales să candideze independent și nu din partea Partidului Socialiștilor, așa cum era de așteptat.

Vedeți și: Igor Dodon încă nu știe dacă-și va suspenda sau nu calitatea de președinte pe durata campaniei electorale. Din ce bani își va face campania (VIDEO)

În cadrul emisiunii de azi „Președintele Răspunde”, Igor Dodon a fost înrebat de un spectator de ce, toruși, a decis să candideze pentru cel de-al doilea mandat prezidențial în calitate de candidat independent, și nu din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, așa cum a făcut-o în 2016. Astfel, șeful statului a dezvăluit, din greșeală, când de fapt a decis că va candida.

„Eu nu pot, conform legii, să merg candidat din partea Partidului Socialiștilor și o să vă explic de ce. Pentru că a fost introdusă restricția că președintele țării nu poate fi membru de partid. Mai mult ca atât, în luna februarie a anului trecut, este o decizie a Curții Constituționale care spune foarte clar că, dacă președintele țării se implică în activitatea unui partid politic sau partidul politic se implică în activitatea electorală a președintelui, atunci aceasta este anticonstituțional.

Acum, în cazul dacă eu mergeam candidat de la Partidul Socialiștilor, imediat unii oponenți de pe dreapta, ei așteptau aceasta, ei foarte sperau că eu o să merg de la partid, mergeau la Curtea Constituțională și, ori acum, ori după alegeri în caz de câștig, aveau să anuleze rezultatele alegerilor pentru că eu am încălcat legislația.

Noi am examinat foarte detaliat, credeți-mă. Noi am avut dezbateri cu toți juriștii timp de două-trei luni, cum să merg, din partea partidului sau independent. Și când am analizat toate riscurile pentru că vor fi foarte mulți doritori ca să anuleze victoria lui Dodon pentru al doilea mandat. Noi am analizat toate riscurile și decizia legală a fost să merg în calitate de candidat independent cu suportul Partidului Socialiștilor”, a fost răspunsul complet al lui Igor Dodon la această întrebare.

Astfel, Igor Dodon a recunoscut că, de fapt, a decis încă acum „două-trei luni” că va candida, dar nu știa cum anume: independent sau din partea PSRM. Asta înseamnă că, de fapt, a mințit de fiecare dată când spunea că fie „nu a decis”, fie că „va decide degrabă” dacă va candida.

26 august: Dodon spune când va anunța dacă va candida pentru al doilea mandat de președinte. „Poate…” (VIDEO)

3 septembrie: Dodon o ține una și bună că încă nu a decis dacă va candida la un nou mandat de președinte, însă anunțul final îl va face săptămâna viitoare

4 septembrie: Igor Dodon, despre „soarta” actualului Parlament: „Deznodământul va fi în următoarele 10-15 zile” (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile