Logo Realitatea.md

Igor Dodon și Andrian Candu, în fața Comisiei de la Veneția!

16 Iunie 2017, 09:51 // Politica

Șeful Statului Igor Dodon, consilierul său juridic Maxim Lebedinschi, dar și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, sunt așteptați astăzi în fața membrilor Comisiei de la Veneția.

Igor Dodon și Maxim Lebedinschi urmează să discute despre propunerea președintelui de acordare a mai multor atribuții conducătorului statului, iar Andrian Candu urmează să aibă un schimb de opinii despre modificarea sistemului electoral din Moldova pentru alegerile parlamentare.

Foto: realitatea.md

Amintim că președintele Igor Dodon a semnat, în seara zilei de 28 martie 2017, un decret privind desfășurarea unui referendum consultativ republican. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să răspundă la patru întrebări, care se referă la abrogarea unei legi, extinderea atribuțiilor șefului statului, reducerea numărului de deputați și includerea în programul școlar a Istoriei Moldovei.

Igor Dodon a semnat un decret privind organizarea unui REFERENDUM consultativ pe patru subiecte! Când va avea loc acesta

Referendumul la inițiativa președintelui Igor Dodon ne va costa circa 75 milioane de lei. CEC a aprobat devizul de cheltuieli

Cât despre modificarea sistemului electoral, Realitatea.md amintește că proiectul de Lege privind votul în circumscripții uninominale și proiectul privind votul mixt au fost votate în prima lectură de către deputați. Ulterior, cele două proiecte au fost comasate, la bază fiind luat proiectul propus de PSRM, sistemul de vot mixt. 

În urma comasării acestor două proiecte, un grup de lucru a Comisiei de la Veneția s-a aflat într-o vizită în Republica Moldova în perioada 9-11 mai. Oficialii au avut mai multe întrevederi cu Guvernul, deputații, majoritatea parlamentară, fracțiunile parlamentare, partide din Moldova, dar și ONG-uri pentru a discuta despre modificarea sistemului electoral. 

Toate avizele Comisiei de la Veneția vor fi făcute publice după adoptarea lor.

Citește și:

Votul uninominal, introdus pe agenda de azi a Parlamentului! Votul final va fi după avizul Comisiei de la Veneția (VIDEO)

Partidul Liberal nu va participa la ședința Parlamentului! Deputații au părăsit sala Plenului în semn de protest (VIDEO)

Socialiștii și-au scos „bucățica”. Proiectul de Lege privind votul mixt a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței (VIDEO)

LIVE TEXT, VIDEO - Dezbateri în Parlament - Votul uninominal vs. votul mixt (DOC)

ULTIMA ORĂ! Votul uninominal a trecut de lectura I cu 52 de voturi. Decizia finală dupa avizul Comisiei de la Venetia (VIDEO, DOC)

(VIDEO) Proiectul socialiștilor privind votul mixt a fost votat în lectura I

Parlamentul a Votat! Proiectul privind uninominalul și cel mixt, comasate într-un singur proiect (VIDEO)

Candu, despre compromisul făcut astăzi în Parlament: Pe termen lung, PDM nu va renunța la uninominal. Vom merge la modificarea Constituției (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile