Logo Realitatea.md

Igor Dodon spune că l-a rugat pe președintele Italiei să permită moldovenilor să meargă în Italia prezentând testul COVID-19

29 Iulie 2020, 16:34 // Actualitate

Posibilitatea de a permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Italia cu condiția prezentării certificatelor de testare la COVID-19 și efectuării, în caz de necesitate, a unei testări repetate imediat după intrarea în Italia a fost discutată azi în cadrul unei convorbiri telefonice dintre președintele Igor Dodon și omologul său italian Sergio Mattarella. Deoacamdată nu se cunoaște ce a răspuns președintele Italiei.

foto: facebook.com/dodon.igor1

Anunțul cu privire la convorbirea telefonică a fost făcută de președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui, au fost discutate un șir de chestiuni legate de dezvoltarea și aprofundarea relațiilor moldo-italiene în toate domeniile de interes comun.

„Am constatat cu regret că pandemia COVID-19 a stopat schimburile existente anterior între țările noastre, inclusiv la capitolul circulației libere a persoanelor. În acest context, m-am adresat Președintelui Mattarella cu rugămintea de a permite intrarea cetățenilor Republicii Moldova în Italia cu condiția prezentării certificatelor de testare la COVID-19 și efectuării, în caz de necesitate, a testări repetate imediat după intrare în Italia”, a scris Igor Dodon ca urmare a discuției.

În altă ordine de idei, șeful statului a apreciat sprijinul Italiei în promovarea agendei de reforme a Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce vizează integrarea europeană a țării noastre și a salutat faptul că în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1.400 de întreprinderi cu capital italian, iar investițiile în capitalul social fiind de circa 1,8 miliarde de lei, astfel Italia plasându-se pe locul doi după numărul întreprinderilor cu capital străin în țara noastră.

În 2019, Italia s-a situat pe locul patru la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 7,8% în comerțul total.

Amintim că actualmente Italia are hotarele închise atât pentru cetățenii provenienți din Republica Moldova, cât și dintr-un șir de alte țări.

Vedeți și: Italia și-a închis granițele pentru cetățenii din Moldova și alte 12 țări din afara UE

Vrei să pleci în străinătate și nu cunoști regulile?! Toată informația privind alertele de călătorie COVID-19

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile