Logo Realitatea.md

Igor Dodon vede trei scenarii de evoluție a crizei politice și se declară pregătit pentru toate. „Noi ne pregătim pentru alegeri anticipate în luna iunie” (VIDEO)

22 Ianuarie 2021, 12:46 // Politica

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vede trei scenarii posibile de evoluție a situației politice ca urmare a demisiei Guvernului și necesității votării unui nou Cabinet de Miniștri și este pregătit pentru toate cele trei scenarii, dar și-ar dori să aibă o claritate cât mai repede în privința acestuia. Cel puțin asta afirmă președintele PSRM, Igor Dodon, potrivit căruia prioritar pentru socialiști ar fi scenariul înaintării rapide a unui candidat la funcția de premier, respingerea acestuia în Parlament și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate care, potrivit lui, ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Foto simbol

În cadrul emisiunii sale de azi „Președintele (n.r. Partidului Socialiștilor din Republica Moldova) Igor Dodon răspunde”, fostul șef de stat a spus că vede trei scenarii posibile a evoluției crizei politice.

Primul scenariu: „Să votăm în Parlament că dacă înaintează președintele un candidat atunci deputații nu vin în Parlament”.

„Noi nu semnăm și nu votăm astfel de declarații. În caz dacă președintele nu va înainta un candidat, atunci aceasta este încălcarea gravă a Constituției Republicii Moldova și deciziilor Curții Constituționale și președintele poate fi atras la răspundere. Probabil va fi primul președinte al țării din istoria modernă a Republicii Moldova împotriva căruia se declanșează anumite procese constituționale. Noi nu examinăm varianta să boicotăm ședințele Parlamentului. Socialiștii vor participa la ședința Parlamentului. La toate ședințele”, a declarat Igor Dodon.

Al doilea scenariu: „Maia Sandu înaintează un candidat, se votează și atunci avem un Guvern”.

„Maia Sandu e președinte, Guvernul Maiei Sandu și responsabilitatea în continuare... Să vedem cum Maia Sandu se clarifică”, a menționat acesta.

Al treilea scenariu: „Maia Sandu înaintează un candidat la funcția de prim-ministru, el nu este votat”

Totuși, potrivit lui Igor Dodon, varianta ca acesta să nu se prezinte în Parlament, nu va fi considerată ca încercare de votare a unui prim-ministru. „El trebuie să vină în Parlament, deputații noștri o să-i dea întrebări. Lasă-l să se pregătească bine. Să vină și candidații la funcția de miniștri și noi și lor o să le dăm întrebări și după aceea noi o să vedem dacă o să votăm sau nu votăm”, a punctat Igor Dodon.

„În cazul celui de-al treilea scenariu atunci, în funcție de când se înaintează candidatul la funcția de prim-ministru, atunci alegerile parlamentare anticipate pot să aibă loc, din ceea ce vedem noi acum, cel mai aproape, dacă pe 1-2 februarie e prima încercare nereușită, atunci anticipatele pot avea loc între 23 sau 30 mai și mai departe”, a opinat liderul socialiștilor.

Igor Dodon: „Noi socialiștii suntem gata de toate cele trei scenarii. Nu înaintează candidat deloc, o să vedem cum o să fie penalizată actuala doamnă președintă. Înaintează un candidat și se votează – nu avem nicio problemă. O să vedem cum Maia Sandu și Guvernul ei face față la toate crizele politice, economice, sociale care sunt în țară. Ei au promis în campania electorală, s-au bătut cu pumnul în piept, inclusiv unii consilieri care nu au diplome... au spus că ei au soluții pentru criza pandemică, pentru agricultori, pentru toți. Scenariul trei – nu se votează, alegeri parlamentare în luna iunie sau sfârșitul lunii mai – noi suntem pregătiți pentru că Partidul Socialiștilor are cea mai puternică rețea în teritorii. Eu ieri am fost la nord, azi am sudul, zona centrală... vreau să vă spun că noi ne pregătim pentru alegeri anticipate în luna iunie”.

Cât ține de varianta ca Maia Sandu să-l înainteze la funcția de premier pe liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, sau președintele PCRM, Vladimir Voronin, Igor Dodon a menționat că „dacă Maia Sandu vrea să se lege cu bandiții și să înainteze tot felul de „gopnici” la funcția de prim-ministru, nu are decât”.

„Eu am mai spus, Usatîi e ca o maimuță cu grenada. Niciodată nu știi unde explodează. Vrea Maia Sandu să-și asume, las-o să-și asume. Foc la ghete și mergeți înainte. Voronin – este un proverb bun moldovenesc: Calul bătrân brazda adâncă nu ară, dar nici brazda nu strică. Pe Năstase nu cred că o să-l înainteze”, a conchis el.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile