Logo Realitatea.md

Igor Munteanu: Orice propunere din partea lui Rothschild este otrăvitoare și nu poate fi acceptată

07 Septembrie 2019, 10:24 // Actualitate

Orice propuneri care vin din partea lui Nat Rothschild pe marginea cumpărării companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, sunt toxice și nu pot fi acceptate. Oricine încearcă să preia contractul din mâinile lui Ilan Șor devine complice la schemele sale pentru că acesta este urmărit, are dosare pe care trebuie să le ispășească în Republica Moldova. Declarația aparține deputatului blocului ACUM, președintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice, Igor Munteanu, transmite IPN.

Foto: anticorupție.md

„Chiar și pentru un grangure cu intenții oculte, așa cum este Ilan Șor, nu este atât de simplu să găsești o companie care să preia niște acțiuni otrăvite chiar și în regim offshore. Toată lumea își dă seama că dreptul este al proprietarului care este statul și Guvernul Republicii Moldova”, a menționat Igor Munteanu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Deputatul susține că încercarea de a vinde acțiunile companiei „Avia Invest” s-a întâmplat anume acum pentru că Ilan Șor și-a dat seama cu disperare că nu are soluții pe termen scurt. „Din acest motiv s-a întâmplat, nu pentru că actualul Guvern nu are grijă de proprietatea publică”, a menționat parlamentarul.

Igor Munteanu a explicat că Aeroportul Internațional Chișinău a fost modernizat, practic, din taxa de 9 euro pe care o plătește fiecare persoană care trece prin aeroport, dar nu din banii concesionarului, care s-a obligat prin contract să facă investiții inclusiv în infrastructura obiectului. „Imediat după semnarea contractului, în 2014, trebuiau să fie investite 44 de milioane de euro. Nu există nicio dovadă că „Avia Invest” ar fi investit acești bani”, a menționat deputatul. Potrivit lui, a doua etapă de investiții constituia 115 milioane de euro și trebuia să înceapă din momentul în care numărul de persoane care circulă prin aeroport ar fi ajuns la 2,6 milioane de călători pe an, iar această cifră a fost depășită în 2017 și ar fi trebuit să înceapă imediat.

Parlamentarul afirmă că în spatele „Avia Invest” întotdeauna a stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și grupurile asociate. „Când a dispărut pavăza și sprijinul, atunci Șor n-a mai putut să facă față și a încercat să vândă rapid acțiunile celor două companii – „Comaxavia”, care a fost cumpărată în proporție de 100% de Rothschild și „Avia Invest”, dar pentru că legislația prevede că vânzarea acțiunilor „Avia Invest” trebuie să o faci la Camera de Înregistrare, n-au reușit. Datorită sesizărilor noastre, s-a pus sechestru pe acțiunile „Avia Invest” și Rothschild, atunci când a venit, nu a reușit să facă ultima tranzacție care, probabil, ar fi fost letală pentru acest bun”, a notat Igor Munteanu.

Amintim că, pe 29 august, compania NR Investments Ltd, care aparține lui Nat Rothschild, a anunțat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață