Logo Realitatea.md

(VIDEO) Igor Munteanu a sesizat CNA și Procuratura Generală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

12 August 2019, 13:30 // Economie

Președintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurarea a privatizării și concesionării publice (2013-2019), Igor Munteanu, a anunțat că a fost depusă o sesizare la CNA și Procuratura Generală privind privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Este o sesizare care probabil va general acțiunile necesare din partea CNA și a Procuraturii Generale. Am identificat mai multe probe care au fost puse la dispoziția comisiei de anchetă din partea APP, dar și din partea mai multor martori. S-au atestat încălcări”, a spus Igor Munteanu în cadrul briefingului.

Potrivit deputatului este vorba despre înalți funcționari. Cel mai mult a trezit îngrijorare faptul că aeroportul a fost scos spre concesionare în timp ce se afla în lista obiectivelor nepasabile spre privatizare.

„Aici aș vrea să menționez că între 2007-2008, Republica Moldova a negociat cu BERD o finanțare de 45,5 milioane de euro. Această finanțare urma să fie recuperată pe baza acelei taxe pe care o achită fiecare pasager care trece prin aeroport - 9 euro. Este clar că atunci când s-a efectuat acest contract de concesionare, toată lumea a uitat despre această taxa pe care în continuare pasagerii o achită dar o achită deja în folosul concedentului”, a comentat Igor Munteanu.

Comisia urmărește investigarea modului în care membrii comisiei de concurs și-au desfășurat activitatea privind concesionarea aeroportului.

Comisia a stabilit, de asemenea, în anul 2015 si 2016, tranzacții dubioase din numele grupului care a primit acest constract de concesiune în beneficiul companiilor din grupul „Șor”, inclusiv finanțări pentru Milsami, împrumuturi către Dufre Mall, Avia Consulting, lucruri care nu aveau nimic în comun cu contractul de concesionare al companiei Avia Invest.

„Cel care a selectat companiile internaționale cărora li s-a transmis invitațiile a fost domnul Jardan, pe atunci directorul Aeroportului Internațional Chișinău și în cele din urmă devine exact managerul companiei care câștigă această concesionare”, a mai adăugat Munteanu.

Citeste tot despre: privatizarea aeroportului
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile