Logo Realitatea.md

Igor Șarov: „COVID-ul ne-a făcut să ne reorientăm”. Ministrul Educației spune care va fi pasul doi după comasarea unor universități

29 Mai 2020, 08:58 // Economie

Avem puțini studenți și multe universități. Aceasta este premiza Ministerului Educației Culturii și Cercetării atunci când vorbește despre comasarea unor universități începând cu noul an universitar. Astfel, după aceasta, următorul pas va fi introducerea unei noi formule de finanțare a universităților, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi prezentat, potrivit ministrului Igor Șarov, la ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

Vedeți și: Ministrul Igor Șarov explică de ce este necesară comasarea universităților și cum va avea loc acest proces

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, ministrul Educației, Igor Șarov, a vorbit despre absorbirea de către Universitatea de Stat din Moldova a Institutului de Relații Internaționale și a Universității „Dimitrie Cantemir”, fosta Universitate a Academiei de Științe. De altă parte, în pasul doi a acestei „reforme” vor fi modificate „mecanismele de finanțare a învățământului superior”.

Aceasta însă nu înseamnă, potrivit lui, că vor fi închise sau comasate și alte instituții de învățământ superior. „Din contra vor fi consolidate universitățile regionale în nordul și sudul Republicii Moldova, transformând aceste instituții de învățământ superior în centre regionale de susținere a sectorului economic, în special acolo unde avem zone economice libere. Și un alt moment este evaluarea externă în scopul acreditării tuturor programelor de studii superioare de licență, master și doctorat pentru a asigura activitatea pe piața educațională a instituțiilor de învățământ superior cu programe de studii superioare de calitate”, a spus Igor Șarov.

„Acum vorbim doar despre pașii care sunt întreprinși de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în acest an. După introducerea noii formule de finanțare, respectiv vom vedea de acum care va fi impactul asupra universităților. Repet, noi suntem categoric împotriva comasărilor automate ale universităților, fiindcă trebuie să luăm în calcul interesele colectivelor, interesele oamenilor și săptămâna viitoare vom propune o hotărâre de guvern cu noua finanțare a instituțiilor de învățământ superior”, a mai menționat ministrul Educației.

Întrebat dacă aceste reforme sunt condiționate din exterior, cum ar fi Banca Mondială care urmează să ofere Republicii Moldova un credit pentru reformarea sistemului de învățământ superior, ministrul Igor Șarov a fost categoric. „Nu sunt condiționate, sunt problemele doar ale Republicii Moldova”. Ba dimpotrivă, potrivit lui, „aceste măsuri pe care le întreprindem acum de introducere a noii formule de finanțare, ne dorim foarte mult să rămână pe piață universități puternice și creditul despre care Dvs. ați vorbit și care sper să fie în continuare aprobat și în Parlamentul Republicii Moldova în valoare de 35 de milioane de dolari să vină pentru întărirea capacităților universităților.

„Sunt sigur că vor fi prezentate diferite proiecte de către universități care vor întări baza tehnico-materială a acestora, fiindcă avem multe proiecte de succes, spre exemplu cum îi Centrul de Excelență Tekwill la Universitatea Tehnică, așa cum îi „Clasa Viitorului” la Universitatea Pedagogică, ori cum sunt centrele de pe lângă Universitatea de Medicină, această listă poate fi continuată la nesfârșit”, a exemplificat Igor Șarov.

Nu în ultimul rând, potrivit ministrului Educației, toți pașii următori vor fi stabiliți de comun acord între rectorii universităților respective și vor fi tot „în beneficiul suprem al studentului”. COVID-ul într-adevăr ne-a făcut să ne reorientăm, în special în domeniul educației, prioritățile și așa cum le-am fixat în domeniul învățământului general, ce ne trebuie. Ce a scos în evidență învățământul la distanță? Una: lipsa tehnicii de calcul; doi: lipsa abilităților digitale la o parte a profesorilor și trei: ne-a fixat foarte bine prioritățile pe care trebuie să mergem ca să învățăm din greșelile trecutului. Ne-a luat prin surprindere această pandemie, însă am avut și multe lecții de învățat”, a mai declarat ministrul Șarov.

Conform ultimelor date estimate, numărul de studenți care și-au fac studiile la licență și master în perioada anului 2015 a constituit 89.528 de studenți, iar în anul de studii 2019-2020, numărul acestora s-a diminuat până la 52.739 de studenți. Actualmente, la Institutul de Relații Internaționale din Moldova la licență și master își fac studiile doar 309 studenți, în condițiile în care la 1 octombrie 2019 erau 364 stundenți. Totodată, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din 243 de studenți la 1 octombrie 2019 la acest moment au rămas 184 de studenți la licență și master.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile