Logo Realitatea.md

Igrasie, saltele insalubre, fire electrice neizolate...Cum arată celula din subsolul Penitenciarului 13, unde este deținut Gheorghe Petic (FOTO)

26 Aprilie 2019, 12:22 // Societate

Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, este deținut într-o celulă cu o suprafață de 9,12 metri pătrați din subsolul Penitenciarului nr. 13 din Chișinău. Aceasta este plină de igrasie, fără ventilare artificială, are un pat incomod, saltele insalubre, iar firele electrice de pe pereți sunt neizolate.

Avocații Poporului au verificat joi, 25 aprilie, condițiile în care este deținut condamnatul, dar și afirmațiile privind relele tratamente care i-ar fi fost aplicate lui Gheorghe Petic în închisoare. Ombudsmanii au constatat că fostul polițist de frontieră este deținut contrar prevederilor Convenției europene pentru drepturile omului și au recomandat administrației Penitenciarului 13 să identifice o posibilitate de a-l schimba pe deținut într-o altă celulă.

Foto: tvr.md

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, afirmațiile privind relele tratamente aplicate lui Petic s-ar fi adeverit parțial. 

Anterior, Oficiul Avocatului Poporului a recepționat două cereri de la Gheorghe Petic care vizează aspectul respectiv. În ele, Petic susține că ”pe 21 aprilie curent, directorul Penitenciarului nr. 13 Chișinău, împreună cu angajați ai instituției penitenciare, l-au lovit și l-au bruscat;  i-au restricționat accesul la convorbirile telefonice; iar corespondența sa este cenzurată și/sau nu este expediată din penitenciar; ilegal i-au fost ridicate unele bunuri din celulă; este supus la rele tratamente în celula în care este deținut în condiții inumane”.

Administrația închisorii 13 neagă acuzațiile referitor la aplicarea forței fizice pe 21 aprilie. Conform sintezelor operative din 21 aprilie și 22 aprilei 2019, Penitenciarul nr. 13 Chișinău nu a raportat aplicarea forței fizice/ mijloacelor speciale de către angajații instituției asupra deținutului Gheorghe Petic. Stabilirea circumstanțelor aplicării leziunilor corporale, faptelor de tortură și/sau rele tratamente revin exclusiv organelor de urmărire penală și instanței de judecată. O plângere în acest sens petentul a depus organelor procuraturii. Conform fișei medicale de ambulatoriu, la 23 aprilie 2019 (ultima verificare), petentul nu a prezentat acuze, leziuni corporale nu s-au depistat. În același timp, serviciul medical nu a efectuat o evaluare a condițiilor sanitaro-igienice a celulei, deoarece această activitate nu se practică în instituție.

De asemenea, Gheorghe Petic a mai precizat că administrația Penitenciarului 13 l-ar fi sancționat disciplinar fără motiv și l-ar fi privat de dreptul de a avea întrevederi pe o durată de trei luni. 

Mai mult, fostul polițist de frontieră poate face baie doar o dată pe săptămână, se plimbă o sinură oră pe zi, dimineața, în curtea închisorii, poate vorbi la telefon doar 20 de minute. 

Avocații Poporului au făcut mai multe recomandări administrației Penitenciarului 13. Printre acestea se numără și strămutarea lui Petic din actuala celulă în care se află din 26 martie, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor din subsolul penitenciarului. De asemenea, ombudsmanii au cerut să fie găsită soluții eficiente pentru înlăturarea igrasiei abundente. Recomnadările au fost acceptate de administrația Penitecniarului 13, se mai arată în comunicatul de presă al Avocatului Poporului. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile