Logo Realitatea.md

IGSU atenționează agricultorii despre necesitatea respectării stricte a regulilor antiincendiare în perioada secerișului

03 Iulie 2020, 13:48 // Societate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență informează populația despre necesitatea respectării stricte a regulilor antiincendiare în perioada secerișului, în contextul evitării incendiilor pe suprafețe extinse de terenuri agricole.

Foto: IGSU/ Colaj: realitatea.md

În acest sens, pompierii vin cu mai multe recomandări către proprietarii, dar și gestionarii terenurilor de cereal din țară. Specialiștii interzic alimentarea și reparația tehnicii agricole de recoltare a spicoaselor pe suprafețele cu roadă în vederea evitării aprinderii și extinderii focului.

Salvatorii atenționează că:

  • este strict necesar ca combinele și tractoarele să fie dotate cu stingătoare și alte mijloace primare de intervenție în caz de incendii.
  • Fumatul în lanuri de cereale, miriști sau în apropierea acestora este strict interzis.
  • Utilizarea focului pentru nimicirea paielor, miriștii sau altor resturi vegetale pe terenuri agricole sau în nemijlocită apropiere de acestea nu se admite.

În scopul evitării răspândirii arderii în caz de incendii pe spații extinse, lanurile cu cereale trebuie să fie separate cu fâșii arate de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente şi fâşiilor forestiere. În condiții de umiditate redusă și temperaturi înalte flăcările se răspândesc cu repeziciune și pot afecta terenuri pe suprafețe mari provocând prejudicii materiale semnificative.

Angajații IGSU îndeamnă cetățenii să fie prudenți în perioada secerișului prin respectarea strictă a normelor antiincendiare.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe parcursul anului 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 59 de intervenții ale salvatorilor și pompierilor la lichidarea arderii miristii uscate. Focarele au compromis peste 280 ha de terenuri agricole. În acest sens, pompierii îndeamnă oamenii să sune de urgență Serviciul 112 în cazul în care observă incendii în lanurile cerealere, sau pe alte suprafețe agricole.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia