Logo Realitatea.md

Ii tradiționale, artizanat și o mămăligă de 300 de kilograme. Sâmbătă, la Holercani, va avea loc a 5-a ediție a festivalului IA MANIA (VIDEO)

06 Iulie 2017, 19:53 // Societate

Festivalul IA MANIA revine și în acest an cu un program și mai vast, menit să promoveze și să aducă în prim plan portul național. Își vor prezenta lucrările peste 100 de artizani. Nu va lipsi mâncarea tradițională și muzica autentică. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, în satul Holercani.

Embed:

„Sloganul acestui an al festivalului este „Ospitalitatea” și acest lucru încă odată ne face mândri că noi avem acest obicei. La festival vor fi artizani atât în ii cât și în covoare. Avem artizanat în lemn, avem traiste, avem prosoape, avem multe și de toate. Vor fi foarte multe bijuterii, vor fi foarte multe cămăși”, spune Viorica Nagacevschi, una dintre organizatoarele evenimentului.

Și asta nu este tot. Vizitatorii vor participa la un adevărat spectacol culinar, unde va fi gătită o mămăligă de 300 de kg și o tavă mare de ciulama. De la festival nu vor lipsi plăcintele sau grătarul.

„Festivalul IA MANIA și-a pus drept scop, în primul rând, să susțină piesa de bază a costumului tradițional care este ia românească. Datoria fiecărui popor este să lupte pentru a-și păstra identitatea sa culturală. Numai datorită acestei identități culturale noi cu toții putem să ne diferențiem, prin limba pe care o vorbim, prin tradițiile pe care le avem prin costumul pe care îl purtăm”, susține organizatoarea evenimentului Nata Albot. 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul raional Dubăsari: „Eu cred că datorită faptului că în Republica Moldova trăim mai multe naționalități, trăim mai multe popoare, este absolut corect ca la organizarea acestei festivități culturale să fie participanți de pe ambele maluri ale râului Nistru”, este de părere Grigore Policinschi, președintele raionului Dubăsari.

Festivalul IA MANIA, aflat la cea de-a cincea ediție, va începe sâmbătă, la ora 11.00

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile