Logo Realitatea.md

Ilegalități confirmate la Grădinița „Lăstăraș” din Capitală! Administrația a fugit în concediu medical! Ruslan Codreanu: „Să fie eliberați toți din funcție!” (VIDEO)

14 Mai 2018, 10:42 // Societate

După ce primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport un raport amplu pe activitatea grădiniței nr.199 „Lăstăraș” din sectorul Rîșcani al Capitalei, a fost identificate un șir de nereguli și ilegalități. Raportul a fost prezentat astăzi, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău din 14 mai. Drept rezultat, Codreanu a cerut eliberarea administrației din funcție și sesizarea ANI, Procuratura, CNA și Centrul de Sănătate Publică cu referire la acest caz.

Embed:

Una dintre neregulile înregistrate reprezintă prestarea de către AO „Lăstăraș” a orelor de activități educaționale complementare contraplată în timpul activităților curiculare pentru care personalul este achitat din bugetul de stat.

„S-a constatat că numărul de activități stabilit pentru o săptămână este mult mai mare decât cel indicat pentru copii de sub 6 ani. Activitățile contraplată se prestează în locul activităților curiculare, nu suplimentar acestora, ceea ce contravine codului educației. Analiza orarului de activități educaționale demonstrează că activitățile curiculare care trebuie să se realizeze în prima jumătate a zilei, nu se realizează conform graficului. 

Prin examinarea activităților prestate de AO „Lăstăraș” s-a stabilit că acestea duc la abandonarea, neglijarea programului curicular. Mai mult, orarul lecțiillor din agende nu coincide cu cele din catalog. Totodată, sunt practicate disciplini care nu se regasesc în planul cadru al instituției. Asta cu toate că cadrele didactice nu au dreptul să presteze activități cu plată copiilor cu care nu interacționează direct și în timpul programului de lucru pentru care este salarizat de la stat”, se arată în raportul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, prezentat de șefa DGETS, Rodica Guțu.

Totodată, instituția nu a prezentat un șir de documente manageriale și își exercită activitatea în baza regulamentelor, deși a fost atenționată de nenumărate ori de către Minister în privința transparentizării actelor normative. 

În cadrul controlului s-a contatat imposibilitatea vereficării calitative a instituției la capitolul managenent financiar și patrimonial, deoarece directorul instituției și directorul adjunct pentru gospodărie se află în concediu medical. Contabila-șef a instituției ar fi angajată de jumătate de an și nu cunoaște situația contabilă anterioară.

„Atunci când au aflat de verificările din partea direcției, administrația s-a îmbolnăvit imediat!”, s-a arătat nemulțumit Codreanu.

Astfel, Ruslan Codreanu a subliniat că în cadrul concursului la funcția de director al instituției au fost admiși fiul fostului director, Bogașevschi Dorian și Ceaușceac Iana, actualul director al AO „Lăstăraș”, care sunt, de altfel, soți.  

Codreanu a cerut că începând de astăzi să fie anulat concursul prin care a fost aleasă noua directoare a școlii - grădinițe „Lăstăraș” și eliberați toți din funcție.

„Trist! Asta este imaginea educaţiei la nivel de municipiu. Dacă să  estimăm numărul de copii,circa 14 milioane de lei anual se colectează de la părinţi. Părinții plătesc pentru servicii pe care instituția trebuie să le presteze gratis. Urmează să se ia attitudine în raport cu administrația”, a subliniat primarul interimar. 

De menționat că acesta a solicitat printr-un demers sesizarea tuturor organelor abilitate, precum ANI, Procuratura, CNA și Centrul de Sănătate Publică. Totodată, Codreanu a subliniat că ar trebui sistată activitatea AO „Lăstăraș” până la eficientizarea colaborării dintre instituție și părinți și să fie luate măsuri cuvenite în raport cu administrația instituției care nu asigură transparență informațională și decizională. 

În concluzie, urmează să se întreprină, in regim de urgență, un plan în vederea depistării lacunelor, sesizarea organelor de resort, convocarea ședința de consiliu a direcției, informarea primarul general despre starea de lucruri în prima jumătate a lunii iunie, 2018.

Realitatea.md amintește că acum o săptămână, Ruslan Codreanu a fost sesizat în repetate rânduri de părinți despre neregulile ce au loc în cadrul AO „Lăstăraș” din Capitală. 

Aceasta nu este prima dată când grădinița „Lăstăraș” este implicată în scandal. În luna iulie 2017, un grup de părinți s-a plâns că a găsit gândaci în dulapurile copiilor și la bucătărie. Mai târziu, în luna octombrie 2017, pe una din rețelele de socializare circula o fotografie, captată în instituție, unde era surprinsă o femeie-fluture aproape goală. Atunci Iana Ceaușceac susținea că nu există așa tapet în grădiniță.

CITEȘTE ȘI:

Scandal la Grădinița 199 din Chișinău. Părinții au fotografiat gândaci la bucătărie și în dulapuri. Angajații instituției: „Pozele sunt trucate” (FOTO)

Revoltător! Părinții copiilor de la Grădinița nr. 199 au sesizat încă din luna februarie autoritățile despre nereguli, dar nu s-a mișcat un deget (DOC)

Scrisoarea anonimă a unui părinte în toiul scandalului în care este vizată grădinița „Lăstăraș” din Chișinău: Vrem să ne facem auziți...

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile