Logo Realitatea.md

Imagini uluitoare ale unei stânci neobișnuite, surprinse de roverul Perseverance

02 Aprilie 2021, 15:11 // Tech

Roverul Perseverance al NASA se află pe Marte deja de ceva vreme. A aterizat cu succes la sfârșitul lunii februarie și a petrecut o bună parte din luna martie doar testându-și diferitele sisteme și asigurându-se că totul era funcționabil după lunga călătorie de pe Pământ. Acum, în timp ce roverul așteaptă cu răbdare ca micul elicopter Mars Ingenuity să efectueze primele sale zboruri pe Planeta Roșie, echipa științifică folosește Perseverance pentru a verifica stâncile și sedimentele din zonă.

O piatră mai neobișnuită a atras atenția roverului Perseverance în mod deosebit. La momentul actual se desfășoară dezbateri aprinse între cercetătorii de la NASA cu privire la originea pietrei „mai speciale”.

Într-o postare publicată pe contul oficial Perseverance de pe Twitter, „roverul” (vorbind la prima persoană, pentru că NASA a decis că așa ar fi mai original) dezvăluie că ar fi încercat să spargă stânca cu un laser pentru a afla mai multe despre aceasta.

Aspectul rocii este unul foarte neobișnuit, cu gropi mari care punctează o suprafață de altfel netedă.

În fotografie, care este incredibil de clară datorită camerelor de înaltă rezoluție încorporate în rover, putem vedea stânca așezată pe solul marțian. Culoarea solului din fotografie variază de la un maro închis pal până la un bronz deschis, cu roci mai mici împrăștiate în jurul pietrei uriașe. Gropile stâncii sunt acoperite cu praf de pe suprafața planetei.

Nimic însă dintre aceste detalii nu poate oferi un indiciu clar cercetătorilor cu privire la originea pietrei.

„În timp ce elicopterul se pregătește, nu pot să nu verific pietrele din apropiere”, zice Perseverance. „Acest gigant ciudat a trezit multe suspiciuni și ipoteze în rândul colegilor mei cercetători. Are o lungime de aproximativ 15 cm, iar dacă te uiți atent, s-ar putea să vezi șirul de semne cauzate de laserul cu care am tras în el”.

Aceste semne laser sunt vizibile în mijlocul stâncii puțin spre dreapta. O serie de puncte mici pot fi văzute dacă măriți fotografia. Acestea sunt locațiile în care rover-ul a țintit cu laserul, astfel încât să poată colecta date legate de compoziția rocii.

Stânca pare destul de netedă și chiar foarte strălucitoare, în ciuda faptului că este acoperită în întregime de praful marțian.

Citeste tot despre: Marte, NASA, Roverul Perseverance
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile