Logo Realitatea.md

Imagini video, 2: Apare Platon care explică cum poate fi lăsată Banca Transilvania fără acțiunile de la Victoriabank

29 Mai 2020, 10:46 // Societate

O nouă înregistrare cu audierea raiderului Veaceslav Platon în fața procurorilor, inclusiv a șefului PG Alexandr Stoianoglo a fost expediată presei. În înregistrarea montată din două secvențe, Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere ca acționarul de drept din România - Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni, scrie Deschide.md.

Embed:
Sursa video: necunoscută ЧВК (rus. Частная военная компания - tr. compania militară privată)

După schema prezentată pe o tablă de Platon, o voce din sală, asemănătoare cu cea a procurorului general Alexandr Stoianoglo, spune că metoda este în stil banditesc, iar raiderul îl contrazice și spune că totul este legal. În înregistrarea expediată presei Platon mai spune că 13 miliarde de lei, adică 1 miliard de dolari din furtul bancar, au trecut prin PrivatBank din Ucraina.

„Bine, prin PrivatBank au trecut 180 de milioane?”, îl întreabă cineva din sală pe Platon, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo.

„Nu 180, dar toate 13 miliarde de lei au trecut prin PrivatBank, adică tot miliardul de dolari”, răspundne Platon.

La capitolul Victoriabank și acțiunile Băncii Transilvania, Platon explică cum ar acționa el ca statul să ia 40% din acțiunile băncii - acțiuni cumpărate de Banca Transilvania.

„Asta deja este în stil banditesc Slava?!”, îi spune lui Platon cineva din sală, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo. 

„Nu este în stil banditesc, este corect și este în limitele legii”, susține Platon. 

Într-un mod batjocoritor, Platon mai lasă de înțeles că „ieșirile în stradă”, având în vedere proteste, nu vor aduce niciun rezultat.

„Noi apărăm statul. Băieții, (n.red. Victoriabank) s-au băgat în asta, ei răspund. Ei sunt mari, grași, bani mulți au, atunci să se împartă cu poporul moldovenesc. Nimic ieșit din comun în asta nu este. Eu nu propun să-mi iau mie și dvs. nu pentru sine”, spune Platon.

„Să înțeleg că pregătești cerere de chemare în judecată?”, întreabă Stoianoglo.

Platon răspunde zâmbind la aluzia lui Stoianoglo: „Eu înțeleg că trebuie să pregătesc chemarea în judecată”, iar cei din sală încep a râde. 

Este de menționat că activiști civici spun că secvențele video, cum este cea de mai sus, sunt o încercare a-l denigra pe procurorul general.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile