Logo Realitatea.md

Impactul dezastruos al telefoanelor și tabletelor asupra sănătății copiilor

11 Iulie 2020, 16:07 // Life

Cercetătorii încearcă de mult timp să tragă niște concluzii clare legate de efectul pe care îl au ecranele asupra dezvoltării copiilor. Încă de acum un an, a apărut un studiu care confirmă că timpul petrecut cu ochii în ecrane poate fi asociat dezvoltării mai lente a creierului în cazul copiilor. Acum, se pare că aceleași ecrane cauzează un nivel semnificativ de stres, prin generarea de cortisol. Acesta afectează sistemul imunitar, starea de spirit și sănătatea corpului, scrie Playtech.ro.

Foto: pixabay.com

Conform unei analize publicare de Salk Institute for Biological Studies din La Jolla, California, timpul petrecut cu ochii în ecran poate provoca discrepanțe în ritmul circadian, responsabil de somn. În momentul în care nu mai dormi bine și nu te mai poți odihni, apar probleme metabolice grave, de la obsezitate și cancer până la rezistență la insulină și disfuncții cognitive.

Depresia este o altă consecință gravă a dependenței de tablete și telefoane, împreună cu insomnia. Consecințele pe termen lung sunt încă greu de identificat, dar pe termen scurt tinde să fie imposibil să te mai înțelegi cu un astfel de copil.

Nu în ultimul rând, un copil care nu poate lăsa o tabletă sau un telefon din mână este mai sedentar, nu face sport și petrece foarte mult timp stând într-un singur loc. Lipsa de efort este foarte gravă pentru micuții cu vârste mici, iar când o combini cu o postură defectuoasă, nu este exclus să ajungi cocoșat la o vârstă incredibil de fragedă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile