Logo Realitatea.md

Împreună pentru căi ferate mai bune! Cele șase locomotive noi achiziționate din Kazahstan au ajuns la Chișinău (VIDEO)

14 Iulie 2020, 13:01 // Economie

Primele 6 locomotive din cele 12 procurate de Republica Moldova cu suportul instituțiilor financiare europene a ajuns la Chișinău. La evenimentul de întâmpinare a locomotivelor desfășurat pe peronul Gării a participat președintele Igor Dodon, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și reprezentanți ai BERD, BEI și UE.

Igor Dodon a subliniat că suntem recunoscători reprezentanților BERD, BEI în Moldova, șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru sprijinul constant pe care îl acordă țării noastre prin cele mai diverse proiecte de finanțare a domeniilor strategice din țară. Potrivit lui, pentru actuala guvernare gestionarea eficientă a Căii Ferate din Moldova reprezintă o direcție prioritară pentru a revitaliza viața economică a țării.

Totodată, potrivit șefului statului, datorită punerii în funcțiune a acestor locomotive, dar și a reabilitării eficace a infrastructurii feroviare, întreprinderea va reuși nu doar să optimizeze cheltuielile, dar și să câștige din nou încrederea pasagerilor, precum și să revigoreze transportul de mărfuri.

În discursul de inaugurare, ministrul Sergiu Railean a afirmat că această investiție va micșora consumul și cheltuielile pentru întreținerea locomotivelor, va scădea timpul de transport a trenurilor prin țară și va crește viteza circulației.

„Înnoirea parcului de locomotive este una din componentele reformei sistemului de transport feroviar, care nu doar va eficientiza activitatea Căii Ferate și va răspunde nevoilor cetățenilor, dar și va susține antreprenorii în transportarea mărfurilor pe piața internă și externă, contribuind la dezvoltarea economiei naționale”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Sergiu Railean a menționat că un proiect important pe agenda Ministerului este modernizarea liniei de cale ferată cu ecartament european pe segmentul Ungheni-Chişinău. Acest proiect a fost inclus pe agenda comisiei interguvernamentale moldo-române și va deschide accesul transportului feroviar de mărfuri autohtone spre piața europeană.

Locomotivele diesel seria ТE33А au fost produse de compania kazahă General Electric, care a fost contractată de CFM în urma tenderului desfășurat în 2018. Valoarea contractului de achiziție a celor 12 locomotive noi este de 45 milioane de euro. Acești bani au fost acordați ca împrumut de BERD și BEI.

Achiziția face parte dintr-un proiect de restructurare a CFM, finanțat de BERD, BEI și UE în valoare totală de 110 milioane de euro, din care 5 milioane de euro constituie grant din partea Fondului de investiții de vecinătate (NIF) al Uniunii Europene.

Vedeți și: Primele șase locomotive noi, procurate de CFM, au ajuns în Moldova. Iată cum arată (FOTO)

Primele 6 locomotive, procurate pentru prima dată de la independența RM, vor intra mâine în posesia CFM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia