Logo Realitatea.md

În „pădurea roșie” din Cernobîl a fost ridicată o dronă. Ce descoperiri macabre au făcut cercetătorii (VIDEO)

10 Mai 2019, 17:13 // În lume

Pentru prima dată de la explozia nucleară de la Cernobîl din 1986, cercetători de la Universitatea din Bristol au ridicat deasupra „pădurii roșii” o dronă. Prin intermediul unui studiu cu raze X, cercetătorii au demontrat că orașul, în continuare, este una dintre cele mai radioactive zone de pe sol. Ba mai mult, ei au descoperit locuri grav contaminate despre care autoritățile locale nu aveau nicio idee.

Embed:

Cercetătorii au folosit două tipuri de vehicule aeriene fără pilot (UAV) mapând 15 kilometri pătrați în zona de excludere a orașului Cernobîl, potrivit Science Alert, citată de Realitatea.net.

Ei au folosit sistemul laser pulsator cunoscut sub numele de LIDAR pentru a măsura contururile peisajului, în timp ce înregistrează nivelurile de radiație cu un spectrometru cu raze gama ușoare. Un UAV cu aripi rotative a fost folosit pentru a arunca o privire mai atentă la ceea ce nu a fost surprins în primă instanță.

Cele mai surprinzătoare aspecte au fost relevate în "pădurea roșie" de 10 kilometri pătrați. Pădurea densă de copaci morți de lângă ruinele vechiului reactor, a atras cea mai mare parte din norul radioactiv. Aceasta reprezintă una dintre cele mai  intense zone de radioactivitate care pot fi găsite în lume. Chiar dacă există multe deșeuri contaminate, specialiştii au constatat că multe animale sălbatice s-au adaptat în această arie.

Efectele exploziei de la centrala nucleară din Cernobîl, Ucraina, care a avut loc la 26 aprilie 1986 sunt simțite până în prezent. Experimentul, transformat în dezastru nuclear, a omorât mii de oameni, iar un oraș întreg a fost șters de pe hartă. Explozia a fost egală cu 500 de bombe nucleare, iar reactorul 4 al centralei a devenit un depozit enorm de deşeuri radioactive, care prezintă un pericol pentru încă cel puţin 3.000 de ani.

CITEȘTE ȘI:

Cernobîl: 32 de ani de la unul dintre cele mai mari dezastre nucleare din istorie. Imagini care îți taie respirația (FOTO/VIDEO)

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl

 
 

 

 

 

 


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile