Logo Realitatea.md

În 2020, în opt școli de circumscripție vor demara lucrările de reparație, în cadrul Programului „PRIM” (FOTO)

06 Februarie 2020, 18:12 // Societate

Opt instituții de învățământ de circumscripție vor fi reparate anul acesta de către autorități, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale (FISM) cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Potrivit autorităților, școlile care urmează să fie reparate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova" (PRIM) sunt:

  • Liceul Teoretic „Ion Pelivan" din Răzeni, Ialoveni,
  • Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun" din orașul Rezina,
  • Liceul Teoretic „ Mihai Eminescu" din orașul Anenii Noi,
  • Liceul Teoretic „Petru Rareș" din municipiul Soroca.
  • Alte două școli de circumscripție sunt la etapa de proiectare: Liceul Teoretic „Alecu Russo" din Cojușna, Strășeni.

Selectarea școlilor a fost efectuată în baza unor criterii clare și transparente, convenite cu Banca Mondială, conform cărora sunt eligibile doar școlile cu un număr de peste 600 de elevi. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) va asigura dotarea școlilor cu mobilier și echipamentul necesar desfășurării orelor practice.

„Prioritate au avut școlile cu perspectivă demografică  în care învață copii din mai multe localități și oferă un mediu prietenos copilului, dispun de cadre didactice, au o reușită școlară bună. Ministerului Educației Culturii și Cercetării îi revine misiunea de a asigura aceste școli cu echipament specific pentru laboratoarele de fizică, chimie și bilogie în baza standardelor aprobate. Mai exact, Ministerul alocă mijloacele financiare necesare. În medie este vorba de aproximativ 30 de mii de dolari pentru fiecare școală. O altă activitate implementată de MECC este instruirea cadrelor didactice privind folosirea echipamentului", a specificat Valentin Crudu, șeful Direcției Învățământ General MECC.

De asemenea, conform directorului adjunct FISM, Sergiu Niculiță, în prezent, în opt școli din țară procesul de renovare este în plină desfășurare. „Avem 74% din lucrări efectuate în Gimnaziul „Mihai Eminescu" din orașul Telenești. Pentru anul curent preconizăm finisarea lucrărilor la alte șapte licee din țară: Liceul Teoretic „M. Eminescu" din orașul Cimișlia (60%); Liceul  Teoretic  „Alexandru Agapie" din comuna Pepeni, raionul Sîngerei (42%), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din orașul Strășeni (41%), Liceul Teoretic „A. Doljnenko" din orașul Vulcănești, UTA Găgăuzia (40%); Liceul Teoretic „Stefan Holban"din  Cărpineni, Hîncesti (37%); Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri" din satul Colibași, raionul Cahul (22%) și Liceul Teoretic „Andrei Vartic" din orașul Ialoveni (10%)", a precizat Niculiță.

Menționăm că, în total, în cadrul PRIM vor fi renovate 23 de școli de circumscripție. Zece din acestea au fost deja date în folosință, iar 13 urmează să fie date în exploatare până la finele anului 2022. Perioada de renovare a unei scoli este de 13 luni.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova" este implementat în perioada anilor 2013-2022. Bugetul total al Proiectului este de 50 de milioane de dolari, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.

Mai jos găsiți o galerie FOTO cu lucrările deja executate în unele instituții de învățământ în cadrul Programului „PRIM”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile