Logo Realitatea.md

În atenția angajatorilor! Termenul de înregistrare a cererilor de aplicare pentru măsurile de subvenționare a locurilor de muncă

22 August 2019, 12:16 // Economie

Măsurile de subvenționare a locurilor de muncă vor fi pilotate în 7 subdiviziuni teritoriale pentru ocuparea forței de muncă: Bălți, Cahul, Cantemir, Chișinău, Hâncești, Orhei și Strășeni. ANOFM informează că termenul limită de aplicare pentru subvenții este 20.09.2019.

Imagine simbol: anofm.md

Pot beneficia de subvenții angajatorii care vor angaja pe o perioadă nedeterminată șomeri care necesită suport suplimentar pe piața muncii din următoarele categorii: persoane cu dizabilități, persoane eliberate din locurile din detenție, victime ale traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială, persoane care se luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică, victime ale violenței în familie, persoane cu vârsta de 50 ani și peste.

Angajatorii care vor angaja persoanele din categoriile menționate vor beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30% (1933,92 lei) din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni, pentru fiecare șomer angajat. Subvențiile se vor acorda în scopul compensării parțiale a salariilor șomerilor angajați.

Angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități pot beneficia de compensarea a 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, suportate de către acesta, iar mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent (64464 lei) pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

Pentru a beneficia de subvenții angajatorii trebuie să întrunească următoarele criterii generale :
- sunt înregistrați în Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali;
- nu au activitatea suspendată, nu se află în proces de insolvabilitate sau lichidare;
- nu au datorii față de bugetul public național pentru anul precedent;
- nu au datorii față de salariați pentru anul precedent.

Pentru a aplica pentru subvențiile aferente art. 36 al Legii 105/2018 angajatorii vor completa și depune la STOFM pilot următoarele formulare:

Cererea cu privire la acordarea subvențiilor lunare aferente subvenționării locurilor de muncă;

Declarația cu privire la întrunirea condițiilor de acordare a subvențiilor lunare aferente subvenționării locurilor de muncă.

Pentru a aplica pentru subvențiile aferente art. 38 al Legii 105/2018 angajatorii vor completa și depune la STOFM pilot următoarele formulare:

Cererea cu privire la acordarea subvenției pentru crearea locului de muncă pentru persoana cu dizabilități;

Cererea cu privire la acordarea subvenției pentru adaptarea locului de muncă pentru persoana cu dizabilități;

Declarația cu privire la întrunirea condițiilor de acordare a subvenției pentru crearea/adaptarea locului de muncă pentru persoana cu dizabilități.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile