Logo Realitatea.md

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, este posibil ca acestea fie organizate în aceeași zi cu alegerilor locale generale

15 Mai 2019, 07:41 // Politica

Dificil, dar posibil... Cetățenii urmează să aleagă în vară primarii la alegerile locale generale. Între timp, Parlamentul încă nu este funcțional, pentru că nu a fost creată o majoritate și există probabilitatea să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate. În acest context, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a fost întrebată într-un interviu Deschide.md, dacă este posibil ca alegerile locale generale și cele parlamentare anticipate să aibă loc în aceeași zi.

Foto simbol

„Reglementările legislației în vigoare indică expres cui ii revine prerogativa de a stabili data alegerilor locale: Parlamentului. Legea, însă, nu spune ce se poate face în cazul în care Parlamentul nu este funcțional și cui i se transferă, în acest caz, competența de a stabili data alegerilor locale generale.

Cât privește posibilitatea de a desfășura în aceeași zi ambele scrutine naționale: juridic, da, ar fi posibil, dar, organizatoric, va fi foarte dificil. În primul rând, pentru că e vorba de două tipuri de alegeri foarte ample și complexe. Alegerile parlamentare se organizează într-o circumscripție electorală națională și în altele 51 uninominale (să nu uităm că sunt implicați și cetățenii din localitățile din stânga Nistrului și cei care locuiesc în afara țării).

În cazul alegerilor locale generale, însă, circumscripțiile electorale corespund unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi – adică raioanelor/municipiilor. În cadrul acestui din urmă scrutin, cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și cei aflați peste hotarele țării nu participă la votare.

Astfel, pe de o parte, vom avea de ales 101 deputați, iar pe de altă parte, va trebui să alegem consilierii orășenești (municipali), raionali, sătești (comunali), de sector și peste 900 de primari.

Procedurile de organizare a alegerilor parlamentare și locale în aceeași zi vor fi duble, vorbesc de constituirea mai multor organe electorale, înregistrarea diferitor categorii de candidați, numărarea unui număr mare de buletine de vot, întocmirea unui număr foarte mare de procese-verbale. Mai mult ca atât, platforma de vizualizare a mersului votării și a rezultatelor preliminare va fi foarte încărcată, iar transparența scrutinelor ar putea avea de suferit.  

La fel, va fi destul de greu și pentru concurenții electorali, care trebuie să-și organizeze campaniile electorale pentru fiecare tip de scrutin, pentru reprezentanții mass-media în vederea reflectării corecte a perioadei electorale și a informării exhaustive a alegătorilor. Însă, mai întâi de toate, trebuie să ne gândim la alegător care, dacă nu vor cunoaște suficient despre ambele scrutine, ar putea întîlni dificultăți în exprimarea corectă a voinței lor electorale”, a răspuns Alina Russu.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) În termene prevăzute de lege și fără amânări majore! Candu: Alegerile locale se vor desfășura în vară

CCM: Parlamentul poate modifica sistemul electoral la intervale mai mici decât un mandat deplin, dar... (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile