Logo Realitatea.md

În Chișinău se discută despre reducerea orarului de lucru al grădinițelor! Explicația DGETS și opinii ale părinților

20 Septembrie 2018, 16:45 // Societate
// Autor:  
Natalia Volontir

Orarul de lucru al grădinițelor din capitală ar putea fi redus cu o oră sau chiar două. În prezent, instituțiile de educație timpurie din Chișinău activează până la ora 19:00, iar dacă autoritățile municipale vor decide să le micșoreze timpul de lucru, grădinițele ar putea activa doar până la ora 18:00 sau chiar 17:00.

Dacă unii părinți susțin ideea, motivând că oricum își iau copiii de la grădiniță către ora 17, atunci alți părinți sunt dea dreptul revoltați, spunând că nu vor reuși să ajungă la ora 17 sau 18 la grădiniță, or, orarul personal de muncă nu le permite acest „lux”.

Foto simbol

În comunitatea „Părinților Solidari” se vorbește că în unele grădinițe angajații deja informează părinții că se planifică reducerea orarului de lucru al instituțiilor.

„La adunări, în unele grădinițe, părinții deja sunt informați că se planifica modificarea orarului, de la 08.00 la 17.00 sau de la 08.00 la 18.00. Din cauza lipsei de personal, un educator trebuie să lucreze la grup pentru 1.5 de normă și ca să se facă economii, prin urmare, se va reduce timpul de lucru a personalului. De asemenea, această schimbare va mai tăia din cheltuielile pentru alimentație, servicii comunale etc.”, a scris Iulia Nazaria, membră a Asociației Părinților Solidari, pe rețelele de socializare. 

Reprezentanții Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău (DGETS) confirmă că asemenea discuții se poartă deja de câțiva ani și că, da, motivația reducerii timpului de lucru al grădinițelor ar fi optimizarea cheltuielilor. Totuși, funcționarii de la DGETS susțin că o asemenea decizie nu a fost luată deocamdată, ci au fost doar discuții interne.

„Asemenea decizii se iau doar la nivel de Primărie și, la moment, așa decizii nu există, (poate doar în suburbiile municipiului Chișinău, unde orarul poate fi instituit de Primăria locală). S-a făcut anterior un sondaj și s-a constatat că majoritatea părinților își ia copiii de la grădiniță la ora 17, iar timp de două ore, până la 19, grădinițele sunt practic goale și astfel, se fac cheltuieli în plus”, spune Elena Vorotneac, purtătoare de cuvânt a DGETS, precizând că în raioane, în mare parte, grădinițele lucrează până la ora 17.

Părinții care sunt angajați în câmpul muncii susțin că o eventuală modificare a orarului de lucru al grădinițelor le-ar crea și mai multe bătăi de cap. Aceștia spun că și așa sunt nevoiți deseori să-și ceară permisiunea de la locul de muncă pentru a reuși să-și ia la timp copiii de la grădinițe. Mulți dintre ei sunt angajați în sectorul privat, cu un orar de muncă până la ora 18, iar sarcina se complică seara, când traficul rutier în capitală e aglomerat.

Lilia Duca, mama unei fetițe de 2 ani și 9 luni: „Programul de lucru al grădinițelor este un detaliu decisiv pentru un părinte, care este angajat într-o companie sau o instituție publică. Dacă e să vorbim concret, eu sunt nevoită să ies de la serviciu la ora 16.30 pentru a ajunge la grădiniță la ora 17.30. Nu mai vorbesc de timpul pierdut în ambuteiaje și în transportul nostru public. Nu toți angajatorii sunt dispuși să accepte un așa orar de lucru, mai ales că, în mare parte, mamele sunt cele care se ocupă de copii”.

Olga Sandu Tabuica, mama unui băiețel de 5 ani și 11 luni: „Sunt categoric împotriva acestei inițiative. Grădinița pe care o frecventează copilul nostru lucrează până la ora 19, dar ne străduim să-l luăm către ora 18 și oricum ne este dificil. Dacă grădinița ar lucra până la 17 nu am reuși deloc”.

Purtătoarea de cuvânt a Direcției educație din capitală, Elena Vorotneac, susține că, deocamdată, nu este pregătit un proiect de decizie pentru Consiliul Municipal la acest subiect și că Direcția nu a făcut o solicitare în acest sens către Primăria Chișinău.

În municipiul Chișinău activează peste 140 de grădinițe. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile