Logo Realitatea.md

În doar un an de la privatizare, Air Moldova a întors 83% din datorii, toate din venituri. Lupu: Mă întreb de ce trebuia privatizată

13 Decembrie 2019, 17:24 // Economie

Deși fiind în proprietatea statului compania Air Moldova înregistra anual pierderi, în doar un an de la privatizare, noii proprietari au reușit să ramburseze 83% din datoriile de 1,28 miliarde de lei, adică 931 de milioane de lei. Datoriile au fost stinse doar din veniturile Air Moldova, nu din investiții, așa cum prevedea contractul de privatizare. Sunt concluziile unui raport al Curții de Conturi, care a urmărit modul în care a fost realizat procesul de privatizare a companiei aeriene.

Potrivit auditorilor Curții de Conturi, ridică semne de întrebare faptul că întreprinderea a fost vândută la un preț mult prea mic, iar unele etape ale procesului de privatizare au fost realizate într-un mod accelerat, menționează Anticorupție.md.

„Investitorii au plătit datoria din activitățile Air Moldova. Nu au făcut nicio investiție. Baza pentru acest business nu a fost schimbată. De aici, eu îmi pun o întrebare. Dacă din activitatea proprie a companiei, fără pic de investiții, compania a fost capabilă să achite datoriile, atunci mă întreb, trebuia privatizată compania? A fost atât de dramatică situația financiară? A fost o situația de intrare în faliment, sau nu chiar?”, a declarat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, după prezentarea raportului.

Totodată, auditorii Curții au stabilit că organizarea procesului de privatizare a fost realizat cu abateri de la lege, iar deficiențele au influențat modul în care a fost evaluată compania, astfel încât prețul  expus să nu reprezinte prețul de piață care urma a fi obținut de către stat în urma comercializării întreprinderii prin concurs comercial.

Air Moldova, cea mai mare întreprindere de stat din țară, după volumul vânzărilor, a fost privatizată toamna trecută, de Compania Civil Aviation Group SRL, cu 50 de milioane de lei. Agentul economic și-a asumat și datoriile companiei Air Moldova, de peste 1,2 miliarde de lei. Compania Civil Aviation Group SRL a fost deschisă, la 23 august 2018, de un grup de investitori. 49% aparțin firmei române de aviație privată Blue Air. Compania Blue Air are doi asociați – Andrei Ianovici și Serghei Melnik, cetățeni ai Republicii Moldova – care dețin câte 25.5% din acțiuni. La 30 august, cei doi și compania Air Global Group Lip au mai deschis o companie – Air Jet Company.

Ulterior privatizării Air Moldova, experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” au subliniat că compania aeriană ar fi fost gestionată ineficient în mod intenționat, cu scopul de a o aduce în prag de faliment pentru a fi privatizată la preț redus.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile