Logo Realitatea.md

În Moldova, 6 din 10 femei sunt supuse violenței. Șeful Poliției Naționale: Nu tăceți, declarați crima (VIDEO)

24 Noiembrie 2017, 14:12 // Societate

Șase din 10 femei sunt supuse violenței în Moldova. Inspectoratul General al Poliției (IGP) susține și în acest an campania Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, marcată în fiecare an în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.

Acțiunea are drept scop informarea, sensibilizarea și conștientizarea opiniei publice cu privire la gravitatea consecințelor violenței asupra femeii și la aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire şi combaterela nivel comunitarregional şi naţional sub mesajul „Spune nu violenței față de femei și fete”. 

Conform datelor statistice, femeile sunt agresate cel mai des în cercul familiei. În același timp, violența în familie deseori rămâne în tăcere, nefiind percepută ca o crimă, victima suferind luni sau chiar ani de zile, susține Alexandru Pînzari - șeful IGP.

În acest sens, IGP cu suportul  organizaţiile internaţionale cum ar fi PNUD, UNWOMEN, Promo-LEX, dar și alte organizații care aduc un aport considerabil în eradicarea fenomenului violenţei în familie, va desfășura activități de informare, seminare informativ-educaționale, mese rotunde cu autoritățile implicate, dar și alte activități.

Prevenirea şi combaterea violenţei faţă de femei şi  protecția victimelor violenței în familie, este una din prioritățile Poliției, în acest sens fiind întreprinse măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență.

Astfel, începând cu 16 martie 2017, pentru prima dată în Republica Moldova, a fost introdus, prin lege, ordinul de restricție de urgență, constituind o măsură provizorie de protecție a victimei violenței în familie.

Ca urmare, polițiștii  reacționează  imediat la apelul persoanei supuse violenței și  scoate imediat agresorul din familie, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată sau cererea obligatorie a victimei, iar împăcarea părților este imposibilă. Ulterior este emisă și ordonanța de protecție, pentru încălcarea căreia agresorul riscă încă un dosar penal.

Inspectoratul General al Poliției îndeamnă societatea să se alăture eforturilor autorităților în combaterea acestui fenomen și atunci când sunteți martorii unei acțiuni violente să nu fiți indiferenți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile