Logo Realitatea.md

În Moldova a fost lansat proiectul științific în nanotehnologii „Sprintech”. Ce presupune acesta

20 Septembrie 2018, 11:59 // Actualitate

Astăzi a fost lansat proiectul științific în nanotehnologii „Sprintech”. Proiectul are drept scop consolidarea și sporirea capacităţii de cercetare şi inovare în spintronică (mod de transmitere a informației și energiei fără curent electric), transmite Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC).

Foto: MECC

Proiectul „Sprintech" a fost câștigat de Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii din subordinea MECC, Universitatea Twente din Olanda și Universitatea din Stockholm, Suedia. Durata proiectului este de 3 ani, iar costul total, de un milion de euro, dintre care 539 de mii de euro vor fi valorificați de către cercetătorii și cercetătoarele din Republica Moldova.

„Participarea cercetătorilor din țara noastră la proiecte organizate în cadrul Programului „Orizont-2020" reprezentă o experiență valoroasă și demonstrează progrese reale în domeniul cercetării și inovării, prin racordarea la standardele europene", a declarat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, la evenimentul de lansare a proiectului.

Echipa din Republica Moldova este condusă de membrul titular al Academiei de Științe a Moldovei, profesorul universitar Anatolie Sidorenko. Cu această ocazie, ministra Monica Babuc i-a oferit academicianului diploma de onoare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Totodată, în contextul celebrării a 27 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la propunerea MECC, președintele Parlamentului Andrian Candu i-a conferit lui Anatolie Sidorenko „Medalia Democrației", „pentru dedicație, dezvoltarea și susținerea cercetării în domeniul supraconductivilității sistemelor cu dimensionalitate redusă și a nanostructurii funcționale, precum și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova prin proiectele de cercetare coordinate".

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării exercită funcția de fondator a 19 organizații de drept public din domeniile cercetării și inovării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.4586%
USD USD 17.5802 0.7103%
RUB RUB 0.2745 0.7339%
RON RON 4.0546 0.3962%
UAH UAH 0.7255 1.7104%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile