Logo Realitatea.md

În Moldova vor apărea reguli stricte de utilizare a dronelor. Care va fi altitudinea maximă permisă pentru zbor (VIDEO)

27 Iulie 2018, 15:53 // Actualitate

În curând, utilizarea dronelor în Republica Moldova va fi reglementată. Aparatelor fără pilot nu li se va permite să zboare la o altitudine mai mare de 100 m, iar proprietarii vor trebui să le înregistreze online, menționând locul unde vor să le utilizeze. 

Foto simbol: apester.com

Prevederile se regăsesc într-un Regulament pe care în prezent Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) îl pregătește.

„Pe măsură ce se extinde utilizarea dronelor, crește și necesitatea de a găsi un echilibru între avantajele lor și problemele pe care le generează. Aeronavele fără pilot de tip comercial au o gamă foarte largă de utilizare, de la monitorizarea sistemelor de  furnizare a electricității, a rețelelor de gaze,  de asemenea, pot fi folosite în domenii precum hidrologia sau agricultura, în gestionarea calamităților și multe altele. În același timp, acestea aduc și noi riscuri și provocări, pe care ne-am asumat să le abordăm cu maximă responsabilitate sub aspectul eliminării acestor riscuri și de asigurare a siguranței zborurilor”, a explicat Radu Bezniuc, directorul AAC.

Astfel, printre principalele reglementări ale utilizării dronelor se regăsesc:
-    Altitudinea maximă la care se permite desfășurarea operațiunilor cu aparate de zbor fără pilot este de 100 m;

-    Zborurile cu aparate de zbor fără pilot sunt posibile doar în cazul existenței asigurării de răspundere civilă față de terți;

-    Este interzisă operarea aeronavelor fără pilot, cu excepția cazului când există un aviz al AAC, în următoarele situații:
-    în spațiul aerian controlat;
-    în spațiu aerian necontrolat la o înălțime mai mare de 100 m;
-    deasupra teritoriilor unde asemenea restricții au fost stabilite de Ministerul Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Serviciul de Informații și Securitate și autoritățile publice locale - precum aeroporturi, regiuni ale frontierei de stat, obiecte strategice, ambasade sau penitenciare. (Coordonatele zonelor restricționate, dar și cerințele necesare de a fi îndeplinite pentru operarea în acestea cu permisiunea organelor publice care au impus aceste restricții vor fi puse dispoziție operatorilor pe pagina web a AAC, dar și disponibile în publicarea aeronautică electronică AIP).
-    La o distanță mai mică de 250 m (în toate direcțiile) de la orice tip de mijloace de transport, construcții, terțe persoane, case de locuit, obiecte de infrastructură; 
-    Deasupra zonelor populate din localități sau deasupra mulțimilor de oameni (mai mult de 5 persoane), 

Când Regulamentul va intra în vigoare, va fi creat un Registru al aparatelor de zbor fără pilot. Astfel, proprietarii dronelor vor trebui să le înregistreze online, pe pagina web al AAC, împreună cu datele despre zborul pe care îl solicită – coordonatele, ziua, ora, declarația pe propria răspundere. Din momentul depunerii, solicitantului i se va elibera certificatul de înregistrare provizorie, pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care acesta va înregistra permanent drona și va lua cunoștință cu regulile de utilizare a acesteia.

Înregistrarea presupune  identificarea prin aplicarea pe carcasa acesteia a codului de identificare QR-code. Totodată, deținătorul aparatului de zbor fără pilot va fi informat despre regulile de utilizare a acestuia în spațiul aerian al Republicii Moldova și vor fi testate abilitățile acestuia de mânuire a dronelor, susține reprezentanții ACC.

Dacă proprietarii dronelor vor dori să le utilizeze în zone cu restricții, aceștia vor trebui să depună o cerere prealabilă cu cel puțin 10 zile înainte de efectuarea zborului, iar autoritatea nautică va decide dacă permite ori nu utilizarea dronei în spațiul respectiv. Iar în cazul în care se va constata că nu  este asigurat nivelul acceptabil al siguranței zborurilor și securității aeronautice, zborul nu va fi permis.

Pe viitor, cei care vor încălca aceste reguli ar putea să răspundă și contravențional. În prezent, Autoritatea Aeronautică Civilă este în discuții cu alte instituții pentru a promova un pachet de modificări la Codul Contravențional, astfel încât să fie introduse și sancțiuni contravenționale proporționale încălcării regulilor de operare a dronelor. 

Utilizarea dronelor va fi reglementată până la finele acestui an și în Uniunea Europeană, unde a fost elaborat un regulament destinat integrării în siguranță a dronelor pilotate de la distanță în spațiul aerian european, document care instituie un set de norme comune pentru siguranța aviației civile și un nou mandat pentru Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (AESA). La 26 iunie 2018, Consiliul Uniunii Europene a adoptat noile norme proporționale și bazate pe riscuri, care vor permite sectorului aviației din UE să se dezvolte și să devină mai competitiv. Se preconizează că și Parlamentul European va adopta noile norme legale privind utilizarea dronelor în spațiul UE în luna noiembrie 2018.

Regulamentul de utilizare a dronelor în Republica Moldova a fost plasat pentru consultări publice pe pagina web al Autorității Aeronautice Civile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6172 -0.3135%
USD USD 16.5952 -0.1234%
RUB RUB 0.2257 -0.1769%
RON RON 4.0556 -0.3391%
UAH UAH 0.6004 0.0667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile