Logo Realitatea.md

În opoziție nu e ca la guvernare. Filip acuză Guvernul că nu întreprinde suficiente măsuri anti-COVID. Propune trei soluții (VIDEO)

24 Noiembrie 2020, 14:01 // Politica

PDM propune trei soluții urgente pentru depășirea crizei pandemice provocată de coronavirus și acuză actualul Guvern, unde democrații au avut cinci miniștri, iar recent au fost retrași de la guvernare, că nu ar întreprinde suficiente măsuri pentru a stopa răspândirea COVID-19 pe teritoriul țării.

Foto: PDM

Este vorba de aprobarea unor reguli clare pentru toți cetățenii, respectarea legii și testarea extinsă a populației.

„Cifrele privind infectarea cu COVID 19 sunt alarmante. Aproape jumătate din testele efectuate sunt pozitive. (pentru comparație, în România și Ucraina rata este de 2 ori mai mică). Numărul de cazuri zilnice noi depășește 1 600. Numărul total de cazuri la 1 milion de populație este de 28.000. (mai mare decât în statele vecine și UE). Zece mii de medici și lucrători medicali infectați, asta înseamnă că fiecare al patrulea medic și fiecare al cincilea asistent medical au avut sau au COVID-19. În același timp, ultima ședință a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a avut loc acum mai bine de 1 lună, la 13 octombrie”, a spus astăzi, în cadrul unui briefing de presă președintele PDM, Pavel Filip.

Potrivit liderului PDM, deși este instituit cod roșu care interzice întrunirile în masă, în ultima perioadă „am asistat la hramuri, concerte, mitinguri și adunări cu zeci, sute sau chiar mii de persoane”. „Autoritățile au lăsat mâinile în jos și anunță că nu mai avem paturi în spitale, poliția nu amendează pe nimeni, Guvernul nu reacționează. Oamenii nu pot respecta restricții pe care nu le cunosc. Restricțiile pentru cod galben și cod portocaliu sunt practic aceleași și nu se deosebesc deloc. De este nevoie atunci de două coduri, dacă restricțiile sunt identice și nici măcar nu sunt respectate?”, se întreabă Filip.

Astfel PDM vine cu trei soluții urgente care „pot fi implementate rapid și fără costuri mari”:

1. REGULI CLARE PENTRU TOȚI. Guvernul trebuie să vină cu o listă foarte clară de restricții și reguli în această perioadă, pentru fiecare tip de cod – verde, galben, portocaliu, roșu – exact ca în statele europene. Fiecare cetățean să cunoască ce are și ce nu are voie să facă, să fie foarte clar că întrunirile în masă, petreceri și alte activități neesențiale nu se permit.

2. RESPECTAREA LEGII. Poliția și forțele de ordine să asigure respectarea acestor restricții. Legea e lege și trebuie respectată, de toți, inclusiv demnitari. Trebuie sancționați cei care au admis încălcări.

3. TESTAREA EXTINSĂ. Autoritățile trebuie să ia în calcul testarea rapidă pe bază de antigen. Este o soluție mai ieftină de depistare rapidă a virusului, recomandată și de Comisia Europeană și care este folosită deja în mai multe țări, între care și România. Costul unui test începe de la 100 lei, comparativ cu cele pe care le avem acum de 800 lei, iar rezultatul vine în 15-30 de minute.

Totodată, președintele PDM a făcut apel către partidele responsabile din parlament, „să lase supărările deoparte și dacă au propuneri mai bune să vină cu ele”. „E timpul să punem pe pauză luptele politice și să luăm decizii în interesul țării. Haideți să demonstrăm că fabula „Racul, lebăda și știuca" poate avea și final fericit, dacă împreună ne unim eforturile pentru a ieși din prăpastia în care, din păcate, în fiecare zi ne adâncim tot mai mult. Am încredere că împreună, cu forțe comune, vom reuși să trecem și de asta", a conchis Pavel Filip.

Citeste tot despre: coronavirus, Guvern, Pavel Filip, PDM
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile