Logo Realitatea.md

În Parlament va fi prezentat astăzi un proiect de hotărâre privind analiza legislației electorale, după anularea alegerilor din Capitală

12 Iulie 2018, 10:42 // Politica

Un proiect de hotărâre de Parlament privind supunerea unei ample analize de către experți a legislației electorale, care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi din Chișinău va fi prezentat astăzi de vicepreședintele Valeriu Ghilețchi.

Autorii proiectului argumentează necesitatea acestei analize prin prisma evoluției tehnologiilor informaționale, relațiilor sociale și tehnicile electorale, care sunt în permanentă schimbare și care nu pot fi întotdeauna prevăzute exhaustiv și la timp de legislație.

„Această situație este larg dezbătută în societate și a generat o serie de controverse, în special, la capitolul restricțiilor și normelor imperative din Codul electoral și aplicarea corectă a acestor reglementări în practică. Decizia de invalidarea a alegerilor a dus și la adoptarea unei rezoluții de Parlamentul European la data de 05 iulie curent", argumentează autorii proiectului de hotărâre.

În context, Comisia Juridică, Numiri și Imunități din cadrul Parlamentului va fi împuternicită pentru efectuarea expertizei a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale din Chișinău. Comisia va avea la dispoziție 60 de zile pentru a prezenta Parlamentului concluziile și propunerile sale, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova.

La expertiza situației din contextul invalidării alegerilor locale vor putea participa specialiști din cadrul Comisiei Electorale Centrale, reprezentanți ai autorităților administrației publice locale și centrale și experți independenți din partea societății civile, inclusiv și din străinătate.

Amintim că, anterior președintele Parlamentului, Andrian Candu, anunțase că, pe platforma Legislativului va fi creată o comisie specială care se va ocupa cu analiza acestui subiect, după care vor veni cu un set de recomandări pentru a îmbunătăți legislația electorală națională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile