Logo Realitatea.md

În Republica Moldova rămâne activ un focar de pestă porcină africană

28 Octombrie 2019, 10:18 // Societate

Conform datelor operative, parvenite de la Direcțiile Teritoriale ANSA, la ziua curentă rămâne activ un focar de pestă porcină africană la porci domestici. Focarul este înregistrat în Comrat și se află curs de eradicare.

Foto simbol: pixabay.com

Pe parcursul anului 2019 au mai fost înregistrate 23 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, care au fost eradicate. Au mai fost înregistrate și 6 cazuri de pestă porcină africană la mistreț, ultimul caz fiind înregistrat pe data de 18.10.2019 (în regiunea satului Crihana Veche, Cahul).

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile  teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de porci domestici sau mistreți.

„Atenționăm proprietarii de porci să nu utilizeze în furajarea acestora, cereale inclusiv iarba, fânul (sau utilizarea ca așternut a paielor), recoltate în acest an, deoarece persistă riscul ca acestea să fie contaminate cu virusul pestei porcine africane. Acestea pot fi utilizate doar după depozitare pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare”, se arată în comunicatul ANSA.

La fel, proprietarii sunt rugați să nu utilizeze în hrana porcilor resturi culinare care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane.

Cetățenii care merg la picnicuri, sunt rugați să nu arunce la întâmplare resturi culinare, deoarece pot cauza astfel îmbolnăvirea mistreților cu PPA.

„Solicităm cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine, deoarece, la frontieră, acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, mai scrie ANSA.

Citeste tot despre: pesta porcină
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5385 -0.5249%
USD USD 16.6888 0.1717%
RUB RUB 0.2181 -0.1831%
RON RON 4.0133 -0.7125%
UAH UAH 0.5921 0.2200%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile