Logo Realitatea.md

În Republica Moldova va fi creată Agenția Recuperarea Bunurilor Infracţionale! Va fi o subdiviziune autonomă în cadrul CNA

15 Decembrie 2016, 15:18 // Economie

În Republica Moldova va fi creată o Agenția Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI), care va fi o subdiviziune autonomă în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA). O proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi, în prima lectură, de către deputații din Parlament. 

Unul dintre autorii proiectului, deputatul democrat Serigu Sîrbu a menționat că scopul acestuia este dezvoltarea capacităţilor şi instrumentelor necesare recuperării bunurilor infracţionale, în special în legătură cu infracţiunile de corupţie şi spălare a banilor, prin instituirea Agenţiei Recuperarea Bunurilor Infracţionale şi crearea cadrului legal necesar pentru urmărirea, acumularea probelor cu ajutorul investigaţiilor financiare paralele, a cooperării interdepartamentale şi a asistenţei juridice internaţionale, precum şi pentru indisponibilizarea, evaluarea, administrarea şi întoarcerea bunurilor infracţionale.

Totodată, potrivit legii se stabileşte că bunurile infracţionale identificate pot fi indisponibilizate fie prin aplicarea sechestrului de către instanţa de judecată în condiţiile CPP, fie prin îngheţare, în baza ordinului ARBI. Aceasta va fi posibi în baza solicitării autorităţilor similare de peste hotare, precum şi în cazul existenţei riscului ca sechestrarea ulterioară a bunurilor infracţionale să fie împiedicată sau zădărnicită şi va putea fi aplicată doar pe un termen care nu poate depăşi 15 zile.

Legea stabileşte expres condiţiile de formă şi conţinut ale ordinului ARBI de îngheţare a bunurilor infracţionale. De asemenea este stabilită obligaţia pentru proprietarii, posesorii şi beneficiarii efectivi ai bunurilor infracţionale, alte persoane fizice şi juridice, de drept public şi privat, implicate în operaţiunile şi tranzacţiile obiectul cărora sînt bunurile infracţionale de a suspenda orice operaţiuni şi tranzacţii cu privire la bunurile respective sau participarea în orice formă la acestea. 

Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale îi vor reveni 3% din valoarea bunurilor sau activele recuperate.

Deputatul din fracțiunea liberal-democraţilor Tudor Deliu a subliniat că acest proiect este o lipsă de coordonare, iar atribuțiile ARBI sunt identice cu cele ale CNA și ale executorilor judecătoreşti. „Proiectul doar dublează unele norme din Codul de procedură penală. Sau cineva așteapă funcții, cumetrii cuiva”, a spus Deliu.

La rândul său, Cristina Ţărnă, vicedirectoarea CNA, a explicat că practica internaţională prevede crearea a astfel de entităţi, care au anchetatori specializaţi să verifice cum au fost transformate şi valorificate aceste bunuri, colaborând cu colegii din străinătate. Asemenea instituții activează deja în Români, Portugalia, Spania, Olanda, Franța, Ungaria, Serbia, etc. 

În cadrul ARBI vor activa ofițeri de urmările penală, experți și specialiști în domeniile contabilitate și audit, ofițeri de investigații speciale, etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile