Logo Realitatea.md

În urma discuțiilor cu experții din Comisia de la Veneția: Ce i-a nemulțumit și bucurat pe deputații din fracțiunile parlamentare

29 Ianuarie 2018, 17:06 // Politica

În urma întrevederii reprezentanților delegației Comisiei de la Veneția şi a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului (OSCE/ODIHR) cu fracțiunile parlamentare precum PLDM, PCRM, PL, PSRM, PDM și PPEM, au fost discutate mai multe subiecte prioritare ce țin de sistemul electoral de vot mixt. Astfel, unii reprezentanți ai fracțiunilor s-au arătat mulțumiți, pe când alții au venim cu doleanțe concrete, exprimându-le experților.

Colaj: Realitatea.md

Membrul fracțiunii PLDM, Iurie Țap, a declarat că în cadrul întrevederii cu experții europeni a vorbit despre faptul că sistemul electoral, care este o instituție fundamentală a oricarei societăți democratice și este instrument de formare a puterii, a fost modificat în condiții absolut netransparente cu grad înalt de încălcări.

„Este o înțelegere dintre a două partide, PD și PSRM, pentru a-și realiza propriile interese. Am evidențiat contextul politic al acestor modificări. Acest proces politic va fi folosit pentru a frauda indirect și a influența alegerile parlamentare”, a zis Iurie Țap.

Reprezentanții Partidului Liberal i-a prezentat delegației Comisiei de la Veneția mai multe scăpări și ilegalități care ar putea fi cauzate de noul sistem electoral, vorbind despre principiul egalității votului și a constituirii circumscripțiilor în Diasporă și regiunea transnistreană.

„Am atras încă odată atenția membrilor Comisiei de la Veneția despre faptul că acest cod electoral încalcă mai multe principii constituționale printre care unul dintre cele mai importante este principiul egalității votului. Astfel, în Parlament vor fi aduși deputați care vor avea în spate un număr diferit de voturi. 
O altă problemă este criteriul de constituire a circumscripțiilor care a fost unul arbitrar, pentru că unitățile administrativ teritoriale, raioanele, au fost ciopârțite la bunul plac a cuiva. În ceea ce ține de Diasporă, considerăm că numărul de circumscripție de „două” nu este relevant. Totodată nu este stabilit cum vor avea loc alegerile în stânga Nistrului, pentru că mai mulți deputați nu au acces în regiunea transnistreană pentru agitație electorală”, a declarat deputatul liberal, Ion Apostol.

Socialiștii la fel s-au arătat nemulțumiți pe motiv că „circumscripțiile au fost repartizate greșit” în Diasporă și regiunea transnistreană. 

„Unicul principiu este cel al proporționalității care a fost flagrant încălcat în cazul diasporei și Transnistriei. Noi am insistat în cadrul Comisiei ca pentru Diasporă să se aloce cel puțin 10 mandate de deputat, iar pentru Transnistria cel puțin 5-6. În realitate s-au alocat pentru Transnistria două mandate și pentru Diasporă- trei. Astfel, pentru cei de peste 500 de mii de moldoveni din Rusia, doar un singur mandat”, a concretizat președintele fracțiunii PSRM. 

Cu toate acestea, deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a menționat că experții Comisiei de la Veneția nu s-au referit deloc la subiectul oportunității modificării sau nu a sistemului electoral, ci au discutat criteriile de delimitare a circumscripțiilor uninominale, de constituire a circumscripțiilor peste hotare, în regiunea transnistreană, despre registrul de stat al alegătorului, despre modificarea domiciliului, etc.

„Nu am vorbit despre oportunitatea schimbării sistemului electoral. Acest lucru este deja un fapt împlinit și Comisia de la Veneția respectă dreptul suveran al oricărui stat. Am vorbit despre faptul ca implementarea legii să fie cât mai corectă, cât mai eficientă, astfel ca dreptul alegătorilor să fie respectat. Experții au întrebat dacă în constituirea circumscripțiilor a participat și opoziția, au înțeles că noi am deschis ușile pentru toți. Faptul că unii au ales să nu delege oameni în opoziție, e alegerea lor”, a subliniat Sârbu.

Membrii PPEM au menționat că pe parcursul implementării noului sistem de vot în care 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții electorale, iar 50 de deputați – pe liste de partid, unele mecanisme vor fi îmbunătățite.

„Grupul PPE și-a dorit din start să existe 4 circumscripții în străinătate, dintre care 2 pentru Europa, 1 pentru spațiul CSI și 1 pentru America de Nord. Nu este exclus, în viitor, să revizuim numărul de circumscripții și a secțiilor de votare din străinătate, având în vedere evoluțiile care se produc”, a declarat Eugen Carpov.

De menționat că în luna martie urmează a fi stabilită o opinie tehnică a Comisiei de la Veneția pe subiectul constituirii circumscripțiilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile