Logo Realitatea.md

„Inadmisibil ca incendiul de la Filarmonică să nu ne învețe nimic”. Partidul „ȘOR” propune ca monumentele de arhitectură și istorie să fie asigurate

26 Ianuarie 2021, 11:24 // Stiri

Asigurarea obligatorie a monumentelor împotriva incendiilor și a altor dezastre. Este o nouă inițiativă legislativă elaborată de fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”, care a fost prezentată în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament, de către deputatul formațiunii, Igor Himici, artist emerit. Potrivit lui Himici, asigurarea obligatorie va garanta restaurarea monumentelor în caz de dezastre.

Deputatul Igor Himici a mai declarat că fracțiunea Partidului „ȘOR” a elaborat proiectul de lege după tragicul incendiu de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, care a șocat întreaga țară. El a adăugat că, potrivit statisticilor, anume incendiile sunt cea mai frecventă cauză de distrugere a monumentelor.

„Incendiul de la Filarmonică a fost o tragedie pentru țara noastră. Acest caz tragic a arătat, totodată, că societatea noastră se poate consolida. Mulți au donat fonduri pentru restaurarea clădirii, dar problema a rămas totuși nesoluționată. Trebuie să înțelegem că această măsură – colectarea de fonduri – nu oferă nicio garanție că o problemă sau alta poate fi rezolvată. În plus, durează mult, iar, uneori, acest timp este foarte prețios”, a subliniat Igor Himici.

Prin urmare, proiectul de lege al Partidului „ȘOR” prevede asigurarea tuturor monumentelor, indiferent dacă acestea se află sau nu în gestiunea statului, autorităților locale, companiilor private sau persoanelor fizice. Autorii subliniază că asigurarea obligatorie va crește nivelul de responsabilitate al proprietarilor – periodic vor fi supuse expertizelor în vederea identificării riscurilor și eliminării acestora.

„Este inadmisibil ca incendiul de la Filarmonica Națională să nu ne învețe nimic. Trebuie să învățăm această lecție. Este datoria noastră, angajamentul nostru față de copii și nepoți, față de generațiile viitoare ”, a mai spus Himici.

Deputatul a mărturisit că pentru el, deținător al titlului „Artist emerit al Moldovei”, care și-a început cariera pe scena Filarmonicii, incendiul din septembrie a fost o tragedie personală.

„Cine va răspunde pentru cele întâmplate la Filarmonică? Sper că răspunsul la această întrebare va fi scos din scrumul clădirii”, a remarcat Igor Himici.

El a mai spus că proiectul de lege privind asigurarea monumentelor are o importanță deosebită pentru el și și-a exprimat, totodată, speranța că parlamentarii din celelalte fracțiuni vor susține inițiativa legislativă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3035 -0.0150%
USD USD 17.5287 -0.1464%
RUB RUB 0.2367 -0.2108%
RON RON 4.3691 -0.0252%
UAH UAH 0.6277 -0.4125%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile