Logo Realitatea.md

Încă două curse charter autorizate pentru moldovenii din Paris și Dubai. Cum vor fi repatriați moldovenii în continuare

01 Aprilie 2020, 11:55 // Actualitate

Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat două curse aeriene charter pentru moldovenii aflați în Franța, dar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, CSE a aprobat procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova.

Conform deciziei CSE, astăzi, 1 aprilie, compania „FlyOne” va efectua un zbor Chișinău-Paris-Chișinău, pentru transportarea cetățenilor moldoveni aflați acum la Paris, iar mâine, 2 aprilie, compania BlueAir, va efectua un zbor cu destinația Dubai-Chișinău-Otopeni (Aeroportul „Henri Coandă” din București).

Cât ține de procedura de organizare a curselor aeriene de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova, conform deciziei CSE, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

  1. va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice şi domiciliului/reşedinţei în Republica Moldova;
  2. va întocmi listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, altor cetățeni aflați în dificultate;
  3. va transmite, săptămânal, Autorității Aeronautice Civile listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă va elabora propuneri pentru graficul săptămânal al curselor aeriene și le va înainta Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova spre aprobare. Tot în atribuțiile AAC este de a selecta, în mod transparent și deschis, operatorii aerieni autorizați pentru efectuarea curselor și de a informa MAEIE privind operatorii aerieni selectați.

La rândul său, Ministerul de Externe va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul selectat, datele de contact ale operatorului, orarul zborului și despre obligația de a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, prin intermediul sistemului guvernamental Mpay.

Operatorii aerieni selectați vor publica pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie, vor coordona cu CNAM statutul de asigurat medical al persoanei incluse în listă și vor admite la bordul aeronavei doar persoanele care au statut de asigurat medical, confirmat în prealabil de către CNAM.

Vedeți și: Polița de asigurare medicală devine obligatorie la intrarea în țară. Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere să o achite în 72 de ore

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile