Logo Realitatea.md

Încă un străin a depus dosarul pentru a obține cetățenia R. Moldova prin investiție, deși programul este supus moratoriului

28 Februarie 2020, 12:56 // Economie

În perioada moratoriului, asupra programului și legii privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova, încă un cetățean străin a depus cererea. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, de către responsabilii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Foto Simbol: cpr.md

Potrivit funcționarilor din cadrul Ministerului, este vorba de un cetățean din Irlanda, care își dorește să investească bani într-o afacere în țara noastră. Acesta activează în prezent în domeniul IT.

Informația a fost prezentată în Parlament, în contextul examinării proiectului de lege, care instituie un nou moratoriu asupra recepționării noilor cereri privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin intermediul programului „Cetățenie prin Investiție”.

Moratoriu se propune a se institui până la 1 ianuarie 2021, deși mulți deputați s-au arătat dispuși că această lege ar trebui anulată, deoarece ar aduce doar prejudicii Moldovei.

Menționăm că, moratoriul asupra programului cetățeniei prin investiție a fost instituit în iulie 2019 de către Guvernul Sandu, iar în decembrie 2019 a fost prelungit de Guvernul Chicu cu încă două luni.

Termenul a expirat pe 20 februarie curent, zi în care proiectul de lege privind abrogarea legii cetățeniei prin investiție a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului, asta după ce, anterior, proiectul a fost votat în prima lectură.

Precizăm că, de la lansarea programului „Cetățenie prin investiție”, opt persoane străine au primit cetățenia Republicii Moldova. Potrivit legii, numele acestora este ținut în secret, iar alte date nu se fac publice, fapt ce nemulțumește pe mulți deputați că aceste informații nu sunt făcute cunoscute întregii societăți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile