Logo Realitatea.md

Încă un eșec pentru socialiști! Moțiunea simplă împotriva ministrului Armașu, respinsă de Parlament (VIDEO)

23 Iunie 2016, 16:19 // Politica

Octavia Armașu, ministrul Finanțelor rămâne și în continuare la cârma ministerului pentru a-și îndepli obligațiunile în funcția respectivă. Parlamentul nu a susținut moțiunea simplă. Astfel, acesta este cel de al treilea eșec pentru socialiști.

Foto: moldova.org

„Nu vreau să-mi aduc aprecieri, vreau doar să vă spun ce am reușit. Am preluat ministerul într-o povară dificilă, bugetul era îndatorat și urma să se îndatoreze pentru că bugetul nu avea surse. În trezorerie erau 178 de milioane de lei datorii către agenții economici, se împrumutau bani de la băcii la o rată de 26 la sută. La acel buget țara nu avea nici politică fiscală, nici buget. Țara nu avea resurse externe de finanțare și nici nu erau perspective. Noi am reușit să calmăm piața. Nu este doar meritul meu, este rezultatul conlucrărilor. Am reușit să sporim încasările la vamă, încasările de la serviciul fiscal au crescut considerabil. Din 309 milioane de arierate față de agricultori, 230 au fost achitate. Față de Administrațiile Publice Locale au fosta achitate toate arieratele”, a menționat Armașu.

În finalul prezentării raportului, ministrul Finanțelor s-a arătat indignat de faptul „unele persoane doresc ca Moldova să devină o țară izolată și ferită de investitori. Vreau să spun că actualul Guvern și-a stabilit să asigure o guvernare de calitate. Eu mai văd o încercare de a atrage investiţii prin reformele pe care le implementăm, servicii mai bune și asigurarea condițiilor mai prielnice pentru afaceriști”.

Ca și în celelalte cazuri, cel mai multe intervenții au venit din partea socialiștilor, 4 la număr.

Liderul PDM, Marian Lupu a ironizat inițiativele socialiștilor, comparându-le cu un serial de lungă durată. „Am privit și a III-a serie din filmul „o moțiune de cenzură”. Deja săptămâna viitoare va fi a IV-a serie, desigur e un serial lung”.

Moțiunea socialiștilor a fost votată doar 28 de deputați din fracțiunile PSRM, PCRM și PLDM.

Amintim că inițial fracțiunea parlamentară a PSRM intenționa să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip. Acestora însă nu le-au ajuns două semnături pentru a iniția moțiunea. Astfel, socialiștii au menționat că vor depune în fiecare săptămână câte o moțiune simplă în privința fiecărui ministru.

Prima moțiune de cenzură a fost depusă pe numele ministrei Educației, Corina Fusu. În cea de a doua moțiune de cenzură simplă este vizat ministrul Apărării, Anatol Șaralu. 

Al patrulea ministru aștepta în Parlament este Iurie Chirinciuc, ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor.

Astăzi, 23 iunie, socialiștii au înregistrat în Parlament cea de-a cincea moțiune împotriva ministrei Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile