Logo Realitatea.md

Încă un inspector vamal constatat cu dublă stare de incompatibilitate. Funcționarul a contestat actul emis de ANI

19 August 2020, 14:45 // Societate

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat dublă stare de incompatibilitate în privința unui nou inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Centru.

În baza unei sesizări, inspectorul de integritate a demarat controlul și a stabilit că, din 2011, contrar legislației, inspectorul vamal deținea concomitent cu funcția publică și calitatea de  - administrator, membru în organele de conducere și co-fondator cu cota parte de 70% în capitalul social, în cadrul unei firme.

Deși, de la fondarea sa, firma nu a înregistrat activități economice, fiind specializată în sfera turismului și transportului auto de călători, inspectorul de integritate a precizat în actul de constatare că – inspectorul vamal ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților prin faptul că, având termenul legal de 30 de zile de la apariția stării de incompatibilitate, nu a renunțat la funcția de administrator și membru al organelor de conducere. La fel, inspectorul vamal a omis să transmită unei alte persoane în administrare fiduciară cota-parte de 70 %, deținută în fondul statutar al firmei.

Dacă actul emis de ANI, va rămâne definitiv vameșul riscă să nu mai dețină funcții publice pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.     

ANI precizează că, inspectorul vamal a contestat actul emis de ANI în instanța de judecată.

Precizăm că, în perioada lunilor iulie-august curent, mai mulți vameși au fost verificați de către Autoritatea Națională de Integritate.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile