Logo Realitatea.md

Începând cu luna iunie a acestui an, nămolul de la Stația de epurare din Chișinău va fi prelucrat cu două centrifugi

12 Aprilie 2018, 17:31 // Societate

Începând cu luna iunie a acestui an, nămolul de la Stația de epurare din Chișinău nu va mai fi deshidrat în saci geotube, cum se face în prezent, dar va fi prelucrat de cele două centrifugi, cumpărate recent de Apă-Canal Chișinău (ACC).

„Chiar și așa, mirosul pestilențial nu va dispărea cu totul. Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul neplăcut abia în 2020 odată cu finalizarea reabilitării Stației de Epurare, datorită creditului oferit de BERD și BEI în valoare totală de 24 mil. EUR, cu o parte de grant de 11 mil. EUR”, susține directoarea ACC, Veronica Herța. 

Centrifugile au costat întreprinderea opt milioane de lei. 

„La moment, am cumpărat din sursele proprii două centrifugi care ne vor permite să tratăm nămolul conform standartelor europene. Această investiție ne va aduce economii. Mai mult, nămolul tratat nu va avea așa umiditate înaltă și va putea fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube”, a spus directparea întreprinderii municipale.

O altă problemă sesizată de nenumărate ori de angajații ACC ține de deșeurile menajere pe care locuitorii orașului le aruncă în sistemul de canalizare: „Zilnic, în grătarele de la Stația de Epurare sunt stocate câte 15 tone de deșeuri menajere. Prin urmare, mulți consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Printre deșeuri se pot vedea: fie resturi de produse alimentare, sticlă, hărtie, plastic, etc. Situația ar putea deveni una dramatică, dacă aceste deșeuri ar ajunge în decantoare. Din cauza deșeurilor se poate bloca activitatea pompelor și chiar pot ieși din funcțiune”, spune Veronica Herța.

Potrivit ACC, zilnic, în prelevatorul de la Stație intră circa 150 mii m cubi de ape uzate, care după tratare sunt deversate în râul Bâc, de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor. 

În prezent, la Stația de Epurare au loc lucrări de curățire și dezinfectare a cărților unde a fost stocat nămolul. În acest sens au fost folosite circa 1700 kg de var. Ulterior, var va fi distribuit şi pe suprafețele depozitelor de stocare. Până în prezent au fost transportate circa 50 mii m cubi de nămol. 

În ianuarie 2017, a fost dat start reabilitării Staţiei de Epurare şi liniei noi de tratare a nămolului, fiind iniţiată elaborarea proiectului, iar luna aceasta vor fi executate cercetările geologice.

Foto: ACC

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile