Logo Realitatea.md

Începe Festivalul „Maria Bieșu”: patru opere, trei balete și un concert de gală

03 Septembrie 2019, 19:30 // Life

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului internațional de operă și balet „Maria Bieșu” începe vineri, 6 septembrie, la Chișinău. Ediția din acest an cuprinde opt spectacole: patru opere, trei balete și un concert de gală dedicat închiderii evenimentului.

Prima zi de festival aduce în scenă opera în două acte  „Norma” de Vincenzo Bellini. Sâmbătă, Festivalul va continua cu spectacolul de balet în patru acte „Lacul Lebedelor” de Piotr Ceaikovski. Pe data de 8 septembrie va avea loc opera în trei acte „Bal Mascat” de Giuseppe Verdi. Baletul „Frumoasa din Pădurea Adormită” va fi prezentat pe 9 septembrie de o trupă din Ucraina.

Pe 10 septembrie va fi prezentată opera în trei acte „Rigoletto” de Giuseppe Verdi. În penultimele două zile de festival, 13 și 14 septembrie, va fi prezentată opera în trei acte „Turandot” de Giacomo Puccini și, respectiv, baletul în trei acte „Don Quijote” de Ludwig Minkus. Ediția din acest an se va încheia cu un concert de gală, pe 15 septembrie, scrie IPN.

Ministra educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, consideră că evenimentul este unul important pentru tot publicul meloman, dar și pentru toți cei care urmează să se îndrăgostească de muzică și de spectacolele de operă și balet. Potrivit ministrei, festivalul va cuprinde spectacole în care vor fi implicați artiști de renume din Moldova, inclusiv care și-au făcut o carieră în străinătate, dar și artiști străini.

Ministerul a acordat pentru acest festival 1,5 milioane de lei.

Nicolae Dohotaru, artist al poporului, a remarcat că spectacolul inaugural „Norma” este  „una din cele mai frumoase opere pe care Maria Bieșu le-a adus în scenă”. „Îmi pare bine că în acest an spectacolul „Norma” se va produce cu o cântăreață autohtonă, de ani de zile stabilită la Paris, Diana Axentii”, a menționat Nicolae Dohotaru.

Anastasia Homițcaia, prima balerină, a menționat că din cele trei spectacole care vor fi prezentate, două sunt clasice: „Lacul Lebedelor” și „Don Quijote”, prezentate de Teatrul Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, și unul este modern: „Frumoasa din pădurea Adormită”, prezentat de Teatrul Academic de Operă și Balet din Kiev. „Cred că spectacolele de balet vor avea succes și mult public, cum am avut și toată stagiunea”, spune balerina.

Directorul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Ion Grosu, susține că pentru festival s-a lucrat mai bine de jumate de an. Acesta va avea 25 de invitați din zece țări.

Prețul biletelor pentru spectacolele de operă variază între 50 lei și 200 de lei; pentru cele de balet –  între 100 lei și 300 lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.5108%
USD USD 17.7719 0.4687%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0068 0.3280%
UAH UAH 0.7293 0.8853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață