Logo Realitatea.md

Început de scandal! Apă-Canal Cahul a anunțat că va sista apa de dimineață până-n seară în două zone. Consumatori și-au arătat indignarea pe Internet

23 Martie 2020, 17:23 // Actualitate

Cu ceva timp în urmă, administrația Apă-Canal Cahul și-a anunțat consumatorii că marți, 24 martie, va sista livrarea apei de la ora 08:00 până la ora 17:00, în raionul Micro 15 și Valincea. Anunțul a fost făcut pe contul oficial de Facebook, iar unii dintre localnicii vizați direct de această problemă și-au arătat indignarea.

Acest anunț nu era să devină subiect de știre, dacă Republica Moldova nu s-ar fi confruntat cu pandemia de coronavirus sau, mai ales, dacă administrația venea cu o explicație detaliată despre „de ce este nevoită să sisteze apa”. Numele tuturor celor din echipa managerială responsabilă de asta pot fi găsite aici.

Totodată, cu un anunț anterior, consumatorii la fel erau indignați că au fost anunțați prea târziu despre sistarea apei. Reiterăm, numele tuturor celor din echipa managerială responsabilă de asta pot fi găsite aici.

De regulă, apa este sistată de două ori pe an. Sistarea programată este necesară pentru lucrări de eliminare a depunerilor pe rețea, dezinfectare. Se mai întâmplă să aibă loc anumite lucrări de reparație planificate care necesită sistarea acestuia. În rest, potrivit legii, în cazul ieşirii din funcţiune a sistemelor centralizate şi necentralizate de alimentare cu apă pe un termen mai mare de 24 de ore sau al necorespunderii apei normelor de calitate, fapt care poate periclita sănătatea oamenilor, organele centrale de specialitate, autorităţile administraţiei publice locale, proprietarii de sisteme de alimentare cu apă potabilă, întreprinderile care exploatează aceste sisteme sînt obligaţi să ia măsuri pentru alimentarea cu apă potabilă în cantităţile  reglementate de normele de consum în condiţii excepţionale, folosind în  acest  scop sursele şi sistemele de rezervă, organizînd livrarea apei în cisterne sau a apei îmbuteliate.

Este de menționat că, în prezent, specialiștii ne recomandă să respectăm igiena, în special, prim menținerea mâinilor curate. În ultimele 24 de ore în Moldova au fost confirmate 15 cazuri pozitive de Coronavirus. Astfel, numărul total de îmbolnăviri cu COVID-19 a ajuns la 109.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile