Logo Realitatea.md

Încercând să forțeze nota, Candu toarnă gaz pe foc în relația dintre PAS și Platforma DA

14 Iulie 2020, 09:39 // Politica

Deputatul Andrian Candu, liderul informal al grupului informal Pro Moldova din Parlamentul Republicii Moldova, se implică în relațiile și așa tensionate dintre Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, încercând să forțeze nota în favoarea înaintării de către cele două formațiunii politice a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Deși afirmă că nu vrea să dea sfaturi nimănui, „o opoziție divizată este în beneficiul unui singur om: Igor Dodon”, afirmă Andrian Candu.

Colaj: realitatea.md

„Nu vrem să dăm sfaturi nimănui, dar, atunci când partidele de opoziție nu pot cădea de acord asupra unei chestiuni simple și esențiale precum depunerea unei moțiuni de cenzură, oamenii de bună-credință încep să-și pună întrebări și să-și piardă speranța. Firesc, ei ajung să se e întrebe dacă opoziția chiar vrea să-l trimită acasă pe consilierul lui Dodon din fruntea Guvernului sau dacă totul este un joc politic, în care interesul țării este mai puțin important decât considerentele electorale”, a scris Andrian Candu într-o postare pe pagina sa de Facebook ca reacție la știrea că PAS va decide sâmbătă, la Consiliul Politic al formațiunii, dacă semnează moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.

„Dodon chiar poate fi înfrânt, acum și în toamnă, dacă opoziția e unită și hotărâtă”, mai afirmă Candu în postarea sa.

Este de menționat că, potrivit Regulamentului Parlamentului, pentru înaintarea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri este nevoie de cel puțin 26 de deputați. Fracțiuna parlamentară Platforma DA, inițiatoarea moțiunii, are doar 11 deputați, în timp ce fracțiunea PAS deține celelate 15 semnături necesare pentru înaintarea moțiunii, o altă semnătură putând fi cea a deputatului neafiliat Octavian Țîcu.

De altă parte, pentru votarea în Parlament a moțiunii de cenzură și trimiterea în demisie a Parlamentului sunt necesare cel puțin 51 de voturi din 101. În condițiile în care unul din deputații opoziției - Ilan Șor, este anunțat în căutare internațională și nu se prezintă la ședințele Parlamentului, iar majoritatea parlamentară împreună cu deputatul neafiliat Alexandru Oleinic dețin 51 de mandate, fără o nouă ruptură în rândurile majorității parlamentare și votarea in corpore a moțiunii de către opoziția parlamentară, moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile