Logo Realitatea.md

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

12 Februarie 2020, 09:27 // Actualitate

Primul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi, îi îndeamnă pe șeful statului, Igor Dodon, pe premierul, Ion Chicu, și pe ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, „să nu se bage în rezolvarea conflictului tranansnistrean, dacă nu pricep ce au de făcut”. Declarațiile au fost făcute de Muravschi, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în contextul declarațiilor scandaloase a ministrului de Externe, precum că rușii au intervenit în războiul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”.

„Eu am o întrebare (nu știu dacă pot să-l numesc ministru): dle, cu ce vă ocupați voi atunci? Și șefului mai mare, președintelui, și prim-ministrului, cu ce se ocupau ei atunci, de așa-s de categorici? Desigur că ei spun că forțele lor armate, ale Transnistriei, dar forțele paramilitare din Transnistria erau sprijinite direct de Armata a 14-a, prin armament, echipament. Mai mult decât atât, doar este documentat, fixat, tancurile Armatei a 14-a, care trec podul la Tighina și trăgeau salve de tunuri asupra pozițiilor noastre”, a spus Muravschi.

Totodată, primul prim-ministru al Republcii Moldova a declarat că militarii transnistreni fără susținerea Armatei a 14-a nu aveau nici o șansă să lupte și să câștige cu autoritățile din dreapta Nistrului, respectiv, susținerea acestora de către sovietici automat înseamnă implicarea în conflictul armat. „Desigur că fără sprijinul Armatei a 14-a, care era o forță totuși, haideți să recunoaștem, noi nici nu aveam atunci așa forță, nici armata nu creasem și datorită la patrioții noștri, voluntarii, și cu sprijinul unor unități din Ministerul de Interne, noi am încercat să opunem rezistență. Dar fără sprijinul Armatei a 14-a, ei erau în imposibilitate să realizeze ceva”, a mai adăugat ex-premierul.

Referitor la faptul că, șeful statului Igor Dodon, a spus că declarațiile ministrului Ciocoi, au fost interpretate greșit și că ministrul de Externe s-a referit la misiunea de pacificare, Valeriu Muravschi a declarat următoarele: „Stați, că până la pacificare a fost conflictul și au fost tancurile Armatei a 14-a. În rândurile așa-numiților paramilitari erau și din contingentul Armatei a 14-a. Domnul ăsta, Dodon, dacă el pricepe în tușonkă (n.r. carne înăbușită), să nu se bage în lucrurile astea, care...”, a comentat fostul premier.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a făcut o declarație pentru presă, care stârnește scandal printre istorici pe subiectul războiului de pe Nistru din 1992. El a spus că „factologic, armata Federației Ruse a fost dislocată în estul Republicii Moldova pentru a interveni în forță și a opri vărsările de sânge”.

Igor Dodon a încercat să-i ia apărarea ministrului, menționând că „ministrul de Externe nu a fost înțeles corect” și că acesta s-ar fi referit doar la așa-numitele trupe rusești de pacificare din zona separatistă și nicidecum la alți militari.

CITEȘTE ȘI:

PAS cere demisia ministrului de Externe, după declarația scandaloasă a acestuia de săptămâna trecută

Ciocoi, după declarația scandaloasă: Îndemn societatea să deschidă ochii și să privească unele adevăruri care sunt nu chiar plăcute

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile