Logo Realitatea.md

Îndemnul unui prizonier armean, predat unităților azere către conaționalii săi: „Nu trebuie să luptăm pentru ceea ce nu ne aparține”

24 Octombrie 2020, 12:47 // În lume

Valera Hayrapetyan, un armean trimis în Carabahul de Munte și care s-a predat trupelor azere spune că el și alți soldați armeni au fost forțați să lupte, ceea ce nu au vrut să facă, de aceea au început să se predea. În plus, acesta s-a adresat poporului armean cu un apel să nu lupte pentru ceea ce nu le aparține, pentru a nu pierde viața atâtor oameni.

Potrivit haqqin.az, Valera Hayrapetyan s-a născut în Khankendi (Stepanakert) în 1997 și a făcut armată din 2014 până în 2016. După slujbă, el și familia lui s-au mutat la Moscova.

„M-am întors la Stepanakert pe 1 septembrie pentru a-mi prelungi viza. În timp ce făceam viza, a început războiul în Karabakh. Dându-mi seama că acest teritoriu nu este armean, ci pământ azer, nu am vrut să intru în război”, a spus Valera Hayrapetyan.

Potrivit acestuia, pe 28 septembrie a primit o somație prin care se cerea să vină la biroul de înregistrare și înrolare militară. „Am refuzat și nu am plecat nicăieri. A doua zi, au venit la mine trei persoane - doi mitralieri și un ofițer. Mi-au spus că, dacă nu merg cu ei, voi fi arestat”, a continuat Valera Hayrapetyan.

El a povestit că a fost dus la punctul de adunare și acolo el și alte 40 de persoane au primit arme. Hayrapetyan spune că și-a declarat din nou lipsa de dorință de a lupta și i s-a spus că va servi pe a treia linie și nu va lua parte la ostilități. „Dar ne-au băgat în două mașini și ne-au dus imediat la marginea din față - la Hadrut. Atunci a venit la noi un ofițer și ne-a spus că trebuie să ne retragem. Aproximativ 400 de persoane au fost împărțite în detașamente de o sută de oameni și am început să ne retragem de-a lungul diferitelor drumuri. Detașamentul nostru se retrăgea spre Fuzuli când am intrat sub foc. Eu, nevrând să lupt, mi-am dat seama că am o singură cale - să scap de aici. Mi s-au alăturat alte 8 persoane, iar noi, după ce am scăpat de bombardamente, am început să rătăcim în munți, neînțelegând ce vom face în continuare”, a relatat prizonierul de război. Potrivit acestuia, a doua zi dimineață grupul lor a fost găsit de unități azere.

„Le-am spus soldaților azeri că nu este pământul nostru și nu am venit aici să luptăm, ne-au forțat și am spus că vrem doar să ne predăm pentru a trăi. Am început să ieșim unul câte unul și să ne predăm”, a spus Valera Hayrapetyan.

Prizonierul s-a adresat poporului armean: „Dragi frați și surori, nu este nevoie să luptăm pentru ceva care nu ne aparține. Nu trimiteți părinții, soții și frații să lupte pentru ceea ce nu este al nostru. Este posibil să trăiești în Karabakh ca parte a Azerbaidjanului, precum și înainte azerii și armenii trăiau împreună. Acum sunt în captivitate, ei mă tratează bine. Am făcut acest apel pentru a nu mai pierde în zadar viața atâtor oameni”, a spus Valera Hayrapetyan.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile